Ook de World Meteorological Organization (WMO) ziet een grote kans dat weerfenomeen El Niño later dit jaar overslaat naar het tegengestelde fenomeen La Niña. Het VN-agentschap meldt dat er een kans is van 70 procent dat dit gebeurt tussen augustus en november, maar mogelijk gebeurt het eerder.
Tijdens El Niño stijgt de temperatuur van het water in de Grote Oceaan rond de evenaar, terwijl het tijdens La Niña juist afkoelt. Beide fenomenen hebben invloed op het weer wereldwijd. Zo wordt El Niño gelinkt aan de extreme hittegolven in onder andere Midden- en Zuid-Amerika, Australië en in Zuidoost-Azië. In India zijn sinds maart 56 mensen om het leven zijn gekomen aan de gevolgen van de hitte. In Oost-Afrika had El Niño vermoedelijk te maken met de hevige regenval in onder andere Tanzania, Kenia, Somalië en Ethiopië.
La Niña heeft mogelijk op veel plaatsen het tegengestelde effect, zegt het WMO. Zo lijkt het wereldwijd enigszins af te koelen dankzij het fenomeen. Toch kan ook La Niña zorgen voor perioden van droogte of juist hevige regenval. Daarnaast bereiden de Verenigde Staten zich voor op een zeer actief orkaanseizoen, mede door La Niña.
In ons land heeft La Niña invloed op de lente. Na een La Niña winter neemt de kans op een nat voorjaar af van 33 naar 20%. Meer over de invloed van La Niña op ons weer lees je hier.
Eerder meldde de nationale weerdienst in Japan al dat El Niño dit jaar waarschijnlijk plaatsmaakt voor La Niña. Ook meteorologische diensten in Australië en de Verenigde Staten voorspelden al de komst van La Niña.