Januari was een zachte maand en ook de verwachting voor februari ziet er niet bepaald winters uit. Wat dit voor gevolgen heeft voor jouw portemonnee lees je in dit energieweerbericht.
Zoals je in onze maandverwachting hebt kunnen lezen begint februari met zacht weer. Deze week komt de temperatuur dagelijks uit op 8 of 9 graden. Daarmee is het enkele graden zachter dan de 6 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Vooral de eerste dagen staat er een stevige westen- tot noordwestenwind en dat is goed voor de productie van windenergie. Het weerbeeld laat geregeld zon zien, maar er valt ook dagelijks wat regen. Meer over het weerbeeld lees je in ons weerbericht.
Niet alleen in ons land is het vrij zacht, ook in de ons omringende landen is het zachter dan het langjarig gemiddelde. Zo is het in België, Frankrijk, Duitsland, maar ook in Polen, Tsjechië en de Balkan duidelijk zachter. Alleen in de landen rondom de Middellandse Zee is het deze week wat kouder dan gebruikelijk.
Laat de zon in je huis
Door het zachte weer in januari, de maandgemiddelde temperatuur komt uit op 5,8 graden tegen 3,6 graden normaal, hebben we minder hoeven stoken. Hierdoor zijn de gasopslagen goed gevuld en is de gasprijs flink gedaald. Afgelopen vrijdag stond de gasprijs op 53 euro per megawattuur, twee weken geleden was dat nog 65 euro en een maand geleden 82 euro.
Komende week blijft de temperatuur zowel in de nacht als overdag ruim boven nul en hoeft de kachel niet heel hoog. Doordat de zon ook regelmatig schijnt deze week, loont het de moeite om het zonlicht je huis binnen te laten komen door bijvoorbeeld de gordijnen en lamellen open te zetten. De zon warmte je huis dan gratis op en dat scheelt weer in de stookkosten overdag en uiteindelijk in je portemonnee. In de namiddag en avond kan je dan rustig de kachel even een uurtje aanzetten.
Lees ook hoeveel je bespaart als je de verwarming een graadje lager zet.
Rustiger en veelal droog
Later in de week en ook volgende week wordt het weerbeeld een stuk rustiger. De wind neemt af, maar de windstille momenten zijn nog spaarzaam. Tijdens een enkel windstil intermezzo kan het in de nacht en vroege ochtend licht vriezen. Overdag warmt het dan weer duidelijk op tot boven nul met temperaturen van 5 tot 10 graden. Daarmee blijft het vrij zacht. De zon kan ook dan geregeld schijnen, maar soms komen hardnekkige wolkenvelden voor. In dat geval is het wat kouder en zet je wellicht toch de verwarming weer wat vaker aan. Door de afname van de wind zal ook de hoeveelheid opgewekte windenergie afnemen.
Lees ook: Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter.
Lager energieverbruik verwacht
In de tweede helft van februari is het waarschijnlijk rustig en overwegend droog. Dit komt doordat neerslaggebieden een wat noordelijker koers volgen en wij in een rustige atmosfeer terecht komen. Het is dan droger dan gemiddeld, maar vanwege de rustige condities is in de nacht en ochtend kans op mist. Ook kan het dan wat kouder zijn met tijdens heldere momenten ook kans op nachtvorst.
Overdag loopt de temperatuur op naar waarden boven het langjarig gemiddelde van 8 graden en bij voldoende zonneschijn loopt de temperatuur op naar de dubbele cijfers. Een vleugje vroege lente wordt overigens nog niet verwacht, maar bij dubbele cijfers is de kachel wel steeds minder vaak nodig en dat heeft natuurlijk een gunstig effect op je portemonnee.
Ook winnen we in de maand februari veel lichturen. De dagen worden maar liefst één uur en drie kwartier langer en als de zon schijnt levert dat ook weer wat warmte op in je huis. Door de hogere zonnestand worden de schaduwen korter en weet de zon ook weer in meer huizen naar binnen te schijnen.