weeronline

Deze impact heeft de verwachte wind op oudjaarsdag

30 december 2024, 17:05

Feestdagen
Er staat tijdens de jaarwisseling veel wind en meerdere vreugdevuren gaan niet door. Foto: Gieny Westra

Dinsdag, oudejaarsdag, neemt de wind flink in kracht toe en zeker op oudejaarsavond gaat de wind een hoofdrol spelen. Deze neemt in kracht toe tot vrij krachtig of krachtig boven land en hard of stormachtig in het noordwestelijk kustgebied. Tijdens de jaarwisseling zijn in het noordwesten zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 km/uur. Ook elders in Nederland is de wind vlagerig. Op nieuwjaarsdag gaat het mogelijk stormen. Lees hier de laatste weersverwachting.

De jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp in Den Haag worden maandagavond om 23.00 uur aangestoken, een dag voor de jaarwisseling. Ook het vreugdevuur in stadsdeel Laak wordt maandagavond gehouden.

Door de vreugdevuren al op maandagavond te houden "kunnen de bouwers en belangstellenden, zij het een dag eerder, toch op een voor iedereen veilige manier van deze Haagse traditie genieten", stelt de Haagse burgemeester Jan van Zanen. De bouwers in Scheveningen hadden zondag al de verwachting uitgesproken dat de 10 meter hoge stapel hout op 30 december in brand zou worden gestoken.

De Haagse vreugdevuren waren vorig jaar ook een dag vervroegd door harde wind tijdens de jaarwisseling.

Bij de Hofvijver in het centrum van Den Haag is met oud en nieuw een licht- en lasershow. Die gaat gewoon door, de wind heeft geen invloed op de stralen. Vanwege brandgevaar bij het Binnenhof mocht daar geen vuurwerk worden afgestoken.

Oudejaarsvuur Floradorp moet ook maandag om wind

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord moet van de gemeente maandagavond om 23.00 uur al ontstoken worden. Reden is de harde wind die wordt verwacht tijdens oudejaarsavond, aldus de gemeente.

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt tijdens de jaarwisseling code geel, met windstoten tot 90 kilometer per uur. Door de wind is het volgens de gemeente "niet veilig voor de omgeving en de omwonenden om het vuur te ontsteken. Het risico dat de brand dan overslaat, is te groot door vonken die door de wind kunnen worden meegevoerd".

De organisator van de kerstbomenverbranding heeft van de gemeente "het dringende verzoek" gekregen het vuur maandagavond al aan te steken. Twee jaar geleden werd het oudejaarsvuur afgelast vanwege weersomstandigheden. Toen viel dat besluit op oudejaarsavond zelf. Het vuur werd daarop toch aangestoken. Nu wil de gemeente dus dat het vuur wordt vervroegd. De gemeente gaat ervan uit dat de organisator zich aan dat verzoek houdt, aldus een woordvoerster.

Wat code geel betekent voor andere festiviteiten in de hoofdstad, zoals de licht- en vuurwerkshow op het Museumplein, heeft de gemeente nog niet bekendgemaakt.

Veel wind tijdens de jaarwisseling Foto: Trudy Fortuijn - van Es
Veel wind tijdens de jaarwisseling Foto: Trudy Fortuijn - van Es

Vreugdevuren in Friese gemeente helemaal afgelast om wind

Alle vreugdevuren in de Friese gemeente Waadhoeke zijn afgelast vanwege de verwachte harde wind. De zes hopen hout worden dinsdagavond bij de jaarwisseling niet in brand gestoken. De vreugdevuren worden ook niet vervroegd naar maandagavond, zoals in andere plaatsen.

De vreugdevuren zouden worden gehouden in de dorpen Oosterbierum, Sint Annaparochie, Sint Jacobiparochie, Tzum, Tzummarum en Engelum. Volgens de gemeente heeft de brandweer gewaarschuwd voor vliegvuur. "Voor de inwoners zijn de vreugdevuren ondergeschikt aan het samenkomen. Dat samenkomen gaat gewoon door. Niemand heeft gevraagd om het vuur te vervroegen", laat een woordvoerster van Waadhoeke weten.

Vuurwerkshow bij Erasmusbrug in Rotterdam gaat voorlopig door

De grote vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat voorlopig door. De organisatie van het Nationale Vuurwerk gaat er tot op heden vanuit dat de verwachte harde wind tijdens de jaarwisseling geen problemen oplevert. In Noord-Holland en het Waddengebied geldt tijdens de jaarwisseling code geel, met windstoten tot 90 kilometer per uur. Voor Zuid-Holland is er geen weerswaarschuwing.

Bij een constante wind tot 9 meter per seconde kan het evenement in Rotterdam gewoon doorgaan, legt Mark Rouwenhorst van de organisatie uit. Dit staat ongeveer gelijk aan windkracht 5-6. "De huidige voorspellingen hebben het over 8 meter per seconde. Het is op het randje, maar we zitten nu dus goed." Rouwenhorst heeft er "alle vertrouwen" in dat de show kan doorgaan. Dinsdagmiddag is er opnieuw overleg. Jaarlijks komen er zo'n 70.000 mensen op het vuurwerk af.

Volgens de laatste verwachtingen van ons eigen weermodel zullen de limieten met 11 meter per seconde wel worden overschreden.

Nieuwjaarsduiken afgelast. Foto: Tineke Druijf
Nieuwjaarsduiken afgelast. Foto: Tineke Druijf

Meerdere nieuwjaarsduiken afgelast om verwachte wind

De traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen gaat niet door. Door de voorspelde harde wind "in combinatie met een sterke stroming en hoge golven" heeft de organisatie maandagmiddag besloten het evenement af te gelasten. Jaarlijks doen ongeveer 10.000 mensen mee aan de duik in zee om het nieuwe jaar in te luiden. Niet alleen in Scheveningen zijn er afgelastingen, want meerdere nieuwjaarsduiken gaan woensdag niet door vanwege de verwachte harde wind. Diverse organisatoren lieten eerder op de dag al weten dat de duiken komende woensdag niet doorgaan als gevolg van het verwachte slechte weer. Dat geldt onder meer voor Ameland, Bergen (Noord-Holland), Castricum, Egmond aan Zee, Harlingen, Heemstede, Noordwijk aan Zee, Rotterdam, Terschelling en Wijk aan Zee. Het Nederlandse gebruik om op 1 januari een duik te nemen, stamt uit 1960. Toen ging bij Zandvoort een groepje vrienden de zee in.

Voor Noord-Holland en het Waddengebied geldt code geel voor zware windstoten tot 90 km per uur. Ook op nieuwjaarsdag houden de windstoten aan en kan het aan zee stormachtig worden. "Met deze wind is de zee erg gevaarlijk en er zijn geen hulpverleners aanwezig op het strand", zegt organisator Tom Valkering.

De organisatie in Egmond aan Zee zegt dat de veiligheid door de wind niet kan worden gegarandeerd. Mensen wordt ook sterk afgeraden om zelf een duik te nemen. Meer dan 2000 mensen hadden zich voor de duik aangemeld. Iedereen die al een ticket heeft gekocht, krijgt het geld teruggestort. De borrels die gepland staan voor na de duik, gaan wel gewoon door.

Ook in Wijk aan Zee vindt de organisatie het "onverantwoord" om de nieuwjaarsduik te laten doorgaan. Het weer in combinatie met opkomend tij zorgt voor een zeer sterke stroming waardoor de veiligheid van de deelnemers niet kan worden gegarandeerd, schrijft de organisatie op haar website. Elk jaar doen er zo'n 1500 mensen mee.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven