Orkaan Debby onderweg naar Florida

04 augustus 2024, 12:20

Orkanen
Orkaan Debby in de Golf van Mexico. Satellietbeeld via imweather.com

Maandag is orkaan Debby aan land gekomen in Florida in de regio Big Bend. Dat deed Debby als een categorie 1 orkaan met gemiddelde windsnelheden van 130 kilometer per uur.

Debby beweegt langzaam naar het noorden en later naar het noordoosten boven de Golf van Mexico. Maandagochtend wordt de kust van Florida Big Bend bereikt als een orkaan van de eerste categorie met een gemiddelde windsnelheid van 130 km/uur. De windstoten komen rond 175 km/uur uit. Boven land zal Debby weer in kracht inboeten. Lees ook: Zo wordt de kracht van orkanen aangeduid.

Veel regen

Er wordt niet alleen orkaankracht verwacht bij ‘landfall’, maar er valt ook veel regen. Over delen van noordelijk Florida wordt 150 tot 300 mm verwacht. Lokaal kan de komende dagen tot meer dan 500 mm vallen in Florida.

In Georgia en South Carolina valt 300-500 mm, maar tot eind komende week kan direct aan zee in de omgeving van Savannah zo’n 700 tot 800 mm vallen. Dergelijke hoeveelheden leiden ongetwijfeld tot overstromingen. In Nederland valt zo’n hoeveelheid regen normaalgesproken in een heel jaar.

Lees ook: Wat is een orkaan?

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven