Onderzoekers voorspellen El Niño in vroeg stadium

05 november 2019, 13:06

Buitenland
ANP-AFP-el-nino-in-vroeg-stadium-te-voorspellen-1280x600
ANP-AFP-el-nino-in-vroeg-stadium-te-voorspellen-1280x600
ANP-AFP-el-nino-in-vroeg-stadium-te-voorspellen-1280x600

Onderzoekers hebben mogelijk een manier gevonden om El Niño vroeg te voorspellen. Naar verwachting duikt El Niño eind 2020 weer op in de Stille Oceaan. De kans is ongeveer 80 procent. Dat voorspellen Duitse en Israëlische onderzoekers op basis van een algoritme dat luchttemperaturen analyseert.

Het weerfenomeen, dat om de paar jaar met onregelmatige tussenpozen voorkomt, wordt veroorzaakt door sterk opgewarmd zeewater voor de kust van Peru en Ecuador. Dat heeft invloed op het weer in de hele wereld. El Niño kan leiden tot overstromingen in Zuid-Amerika, droogte in Australië en slechte oogsten in India.

Vroeg voorspellen El Niño belangrijk voor boeren

Een vroege prognose zou boeren kunnen helpen om zich beter voor te bereiden op de mogelijke gevolgen. “Met conventionele meetmethoden zijn we niet in staat om langer dan zes maanden van tevoren een betrouwbare El Niño-voorspelling te doen”, zegt natuurkundige Armin Bunde. “Het algoritme is relatief eenvoudig en kan zonder de grote mondiale klimaatmodellen.” Alleen de temperatuurgegevens voor het gebied van de Stille Oceaan zijn in de berekeningen opgenomen.

Over de mogelijke gevolgen van El Niño valt op dit moment nog weinig te zeggen. “We onderzoeken momenteel ook hoe we de sterkte kunnen voorspellen”, aldus Bunde.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Foto: AFP

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven