weeronline

Vanaf morgen eindelijk regen voor droge natuur

08 februari 2019, 10:48

Droogte-in-Groningen-1280x600
Droogte-in-Groningen-1280x600
Droogte-in-Groningen-1280x600

De natuur kampt met grote droogte. Gras kleurt geel, boeren moeten massaal beregenen en er is verhoogde kans op natuurbranden. Vanaf morgen krijgen we eindelijk op grote schaal buien. Tot en met vrijdag valt 10-20 mm regen, waardoor de droogtesituatie iets verbetert. Dinsdagmiddag tot en met woensdagochtend zal het aan zee hard tot stormachtig waaien (7-8 Bft.) en is in de kustprovincies kans op zware windstoten van circa 90 km/uur.

De stormachtige wind wordt vooral in het Waddengebied verwacht en daarbij is kortstondig stormkracht, windkracht 9, niet uitgesloten. De zwaarste windstoten treden op tijdens buien die in de middag en avond over het land trekken. In het binnenland waait het vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.) met (zware) windstoten van 50-80 km/uur. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag is het landinwaarts tijdelijk rustiger. Woensdagochtend wakkert de wind nog even flink aan, maar daarna neemt de wind af.

Er trekt dinsdagochtend eerst een regenzone van zuidwest naar noordoost over het land. Daarachter volgen buien met kans op onweer en hagel. Tussendoor breekt de zon soms even door. Het wordt slechts 16 graden aan zee tot 20 langs de Duitse grens, maar deze temperaturen worden al voor de middag bereikt.

De hele werkweek verloopt buiig, maar de wind komt steeds meer tot bedaren. Woensdag is het fris met 15-18 graden. Donderdag kunnen we rekenen op normale maxima van 18 graden op de Wadden tot 22 in het zuidoosten en vrijdag komt daar nog een graad bij.

Regen is goed nieuws voor de natuur en voor mensen met hooikoorts

Doordat het regelmatig regent wordt de lucht gereinigd en nemen de hooikoortsklachten iets af. Ook boeren zullen blij zijn met de 10-20 mm regen die valt. Door het buiige karakter van de neerslag zal de ene agrariër meer regenwater op zijn land zien vallen dan de andere.

De regen van deze week zal verlichting brengen in de droogtesituatie, maar onvoldoende zijn om de droogte structureel te verhelpen. Op een warme en zonnige dag verdampt 5 mm of meer aan bodemvocht. Met twee tot vier van deze dagen is de droogte weer terug bij af. Het buiige weertype zou voor de natuur dus langer moeten aanhouden, maar vanaf het weekend lijkt het weer zonniger en droger te worden met slechts lokaal een bui.

Neerslagtekort van ruim 100 mm

Afgelopen weken verdampte onder zonnige en warme condities veel bodemvocht. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort (dat is het verschil tussen neerslag en verdamping vanaf 1 april) is opgelopen naar 102 mm, terwijl circa 50 mm normaal is.

Neerslagtekort-inclusief-verwachting-5-juni
Neerslagtekort-inclusief-verwachting-5-juni

Neerslagtekort gemiddeld over het land. Bron: KNMI

In Oost-Groningen is het neerslagtekort met circa 90 mm het minst groot. Het zuidwesten van Zuid-Holland (Het Westland, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee), delen van Zeeland, Texel en de Kop van Noord-Holland kennen op dit moment het grootste tekort met circa 150 mm. Normaal zijn de Kop van Noord-Holland en de westelijke Waddeneilanden het droogst en is de Veluwe het natst.

Neerslagtekort-Nederland-5-juni
Neerslagtekort-Nederland-5-juni

Neerslagtekort Nederland. Bron: KNMI

Droge voorgeschiedenis veroorzaakt lage grondwaterstand

Al een paar seizoenen op rij valt veel minder neerslag dan gebruikelijk. De meteorologische herfst, winter en lente leverden samen landelijk gemiddeld 471 mm neerslag op tegen 624 normaal. Hierdoor zijn de grondwaterstanden lager dan gebruikelijk en krijgen planten en bomen die dieper wortelen bij aanhoudende droogte vochtgebrek. Gras en gewassen zoals aardappelen hebben nu al last van een uitdrogende bodem, doordat ze ondiep wortelen.

Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool, 5 juni 2017

Goed voor de natuur, maar jullie blijven binnen! Haal nu bij Ubisoft de leukste games goedkoper in huis dankzij deze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven