Het is zomer en het is weer volop tijd voor de BBQ. Wij geven je nuttige tips en onthullen enkele trucs, zodat niets een goede tijd aan de hete grill in de weg staat.
Slim grillen: gebruik verschillende warmtezones
Terwijl vlees het goed doet bij hoge temperaturen wanneer het gegrild wordt, zouden groenten snel verbranden bij dezelfde hitte. Daarom is het de moeite waard om twee verschillende temperatuurzones op de grill in te stellen: In het midden, direct boven de gloeiende kolen, is het het heetst (= directe hitte). Daar kun je vlees of worstjes warm grillen.
Vlees dat na het grillen even moet rusten en groenten moeten aan de buitenste, koelere rand (= indirecte warmte) worden gelegd. Als alternatief kun je een derde van het houtskooloppervlak onder de grill weglaten. Dit werkt ook, half en half, met kleinere ketelgrills bij een BBQ in het park of elders.
Lees ook: dit is het beste weer om te barbecueën
Marinade
Gebruik voor de marinade een hittebestendige olie met een hoog rookpunt, zoals canola- of zonnebloemolie. Vlees blijft bijzonder mals als je een beetje zuur aan de marinade toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van citroensap, balsamicoazijn of yoghurt. Marineer het vlees en zet het een nacht in de koelkast. Suikerhoudende marinades (bijv. verfijnd met honing of chutneys) karamelliseren licht tijdens het grillen en zorgen zo voor bijzondere geroosterde aroma's.
Doe pas in de laatste minuten van het grillen zoete marinades op het gegrilde voedsel, anders verbrandt de suiker en krijgt de marinade een onaangename bittere smaak.
Makkelijk het grillrooster schoonmaken
Wie heeft het niet meegemaakt. Heb je heerlijk gebarbecued, krijg je de resten aangebrand vet en vleessappen niet meer van het grillrooster. Het aangebrande vet is erg hardnekkig en dit kan slechts met moeite worden verwijderd.
De tip is: leg het grillrooster 's nachts in het gras. De ochtenddauw zal de schoonmaak voor je doen. Eventuele resten kunnen vervolgens gemakkelijk worden verwijderd met een spons en afwasmiddel.
Grillen van groenten
Soms vallen kleinere stukjes groente zoals champignons, asperges, aardappeltjes of tomaten door het rooster. Een goed alternatief voor aluminium bakjes of folie is de kastanjepan met geperforeerde bodem.
Leestip
Wil je iets kleurrijker grillen? Dan is het boek "Ja, ich gril! Vegetarisch" precies goed voor jou. Als bijgerecht of als hoofdgerecht: Grillfans vinden in dit boek 30 verfijnde groenterecepten, die bij de volgende BBQ niet mogen ontbreken - van tosti's met wilde champignons tot gevulde rode bieten, geen wens blijft onvervuld. Met barbecue geschiedenis en professionele tips over het onderwerp.
Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en weet precies wanneer je de grill kan aansteken.