Het échte eilandleven ontvouwt zich niet in het historische centrum van Willemstad, maar in de minder bekende wijken, zoals Scharloo en Otrobanda. Tijdens een wandeling kom je alles te weten over de bijzondere openbare kunstwerken in deze wijken. In dit artikel vind je meer dingen om te doen buiten de massa.
De wandeling duurt ongeveer twee uur en geeft de contrasten in de wijken mooi weer: van moderne Street art tot historische panden en authentieke Curaçaose huisjes. Een deel van de toeropbrengsten van de wandeling vloeit terug naar de bewoners van de wijk, vanaf € 15 p.p.
Klein Curaçao is een onbewoond mini-eilandje op twee uur varen, dat populair is onder dagjesmensen. Wat veel mensen niet weten is dat je er ook kunt blijven kamperen. Zodra de laatste toeristenboot is vertrokken ben je volledig op jezelf aangewezen – er is geen camping, geen winkel en geen toilet. Je zorgt uiteraard zelf voor een koelbox met drankjes en eten voor boven het vuur. Kortom, een once-in-a-lifetime kampeerervaring. Eén regel: je laat de natuur in haar waarde en neemt je rotzooi weer mee terug.
Vis op de koraalduivel of eet geitenvlees
De koraalduivel (lionfish) is prachtig maar invasief; de vis komt oorspronkelijk níét voor in de Caribische wateren en neemt, wegens een gebrek aan natuurlijke vijanden, snel in aantal toe. In het water rond Curaçao is het dan ook toegestaan om op ze te jagen. Lionfish Caribbean heeft hier een heuse business van gemaakt. Van de vinnen worden prachtige en unieke sieraden gemaakt en de vis – heerlijk als ceviche – wordt verkocht aan restaurants op het eiland.
Overal op het eiland zie je geitenkuddes. Het mag dan ook geen verrassing heten dat geitenvlees populair is. Je kunt zelfs een heuse geitenburger bestellen, de Kabritu Burger. In de mood voor vis? Ga dan naar het sfeervolle Purunchi. Je zit aan het water en ziet de vissers binnenkomen met wat jij later op je bord aantreft. Erg lekker in combinatie met funchi (frietjes van maismeel). De Curaçaose keuken is een samensmelting van keukens, en dat proef je.
Bezoek het Christoffelpark
Aan de westkant van het eiland vind je de meeste natuur. Hoewel het allang geen goed bewaard geheim meer is, is het Christoffelpark wel degelijk het benoemen waard. Dit grootste nationale park van het eiland wordt geroemd om zijn grote variatie aan flora en fauna. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de Christoffelberg (372 m). Vanaf de top kun je op heldere dagen Venezuela zien.
Tijdens zijn ontdekkingsreizen in het Caribisch gebied deed Christoffel Columbus vele eilanden aan. Aan Saba voer hij echter straal voorbij. De 500.000 jaar oude rots in de oceaan – sinds 1816 onderdeel van Nederland en sinds 2010 een bijzondere gemeente – was niet geschikt voor plantagelandbouw, zo oordeelde hij. Voor de moderne ontdekkingsreiziger, daarentegen, is het potentieel van Saba enorm. ‘The Unspoiled Queen’ is puur en intens, de koraalriffen en nevelwouden onaangetast, en de bevolking gemêleerd: een boeiende mix van Engelse, Schotse, Ierse, Zeeuwse en Afrikaanse invloeden.
‘Saba is weliswaar afgesneden van de buitenwereld, maar dat wil niet zeggen dat wij Sabanen tien jaar achterlopen,’ zegt gids Glenn Holm. ‘Eerder tien jaar vóór!’ Bestuurders van het eiland legaliseerden in kort tijdsbestek de optie tot euthanasie, cannabis en het homohuwelijk. ‘En ondanks dat religie voor veel mensen belangrijk is, zijn er nog steeds meer bars op het eiland dan kerken.’
Toerisme slechts bijzaak
Voor de perfecte Caribische cocktail laat je de geijkte toeristeneilanden van de Bahama’s achter je en trek je naar het langgerekte Eleuthera. Je merkt aan alles dat het toerisme hier slechts bijzaak is. Voor jou als reiziger valt er nog lekker veel te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de vele blue holes (onderwatergrotten). Ocean Hole bij Rock Sound is weliswaar een gebaand pad, maar er ligt ook een blue hole in het uiterste noorden.
Van de oorspronkelijke bewoners van de Cariben, de Kalinago, zijn er nog maar drieduizend over, en ze wonen vrijwel allemaal op Dominica. In de afgelopen eeuwen zagen zij hun eiland nauwelijks veranderen. Het lijkt zelfs alsof de moderne tijd volledig aan Dominica voorbij is gegaan.
Bereid je voor op een tropisch weer én een hoge zonkracht
Ga jij op vakantie naar Curaçao of een plek in die regio? Bereid je dan voor op een tropisch klimaat. Het hele jaar door liggen de maxima rond of boven 30 graden. En ook 's nachts kun je prima naar buiten in je korte broek. En natuurlijk schijnt de zon er uitbundig en daarbij is de zonkracht erg hoog. Wel zit er nog wat variatie in de zonkracht van maand tot maand.
De zonkracht is in alle maanden hoger dan wat we hier op de piek rond de langste dag halen. Dan halen we in Nederland soms zonkracht 8. Een onbeschermde huid kan in Curaçao midden op de dag binnen tien minuten verbranden. Met deze hoge zonkracht is smeren met een hoge factor (70-100) aanbevolen en het is belangrijk dat je dit insmeren vaak herhaald.
Bron reistips: Columbus travel