Als er de komende vijftig jaar geen strengere maatregelen worden genomen tegen klimaatopwarming, leven ongeveer 3,5 miljard mensen in 2070 op plaatsen met extreme hitte. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
De onderzoekers gingen op zoek naar de ‘klimaatniche’ waarin mensen het best gedijen en keken daarbij tot zesduizend jaar terug. Op dit moment leven minder dan 25 miljoen mensen in de heetste gebieden ter wereld. Hier is het gemiddeld 29 graden Celsius of hoger is. Deze gebieden, de Sahara bijvoorbeeld, vallen buiten de klimaatniche. Als de opwarming van de aarde leidt tot een temperatuurstijging van drie graden Celsius, dan voorspellen de onderzoekers dat er veel meer regio’s in de wereld te kampen krijgen met extreme hitte in 2070.
Met de wereldbevolking die tegen 2070 naar verwachting zal toenemen tot ongeveer 10 miljard, betekent dit dat er in het slechtste geval 3,5 miljard mensen in extreem warme gebieden in India, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Noord-Australië zouden kunnen wonen.
Tim Lenton, klimaatspecialist en directeur van het Global Systems Institute aan de Universiteit van Exeter en een van de onderzoekers, is bezorgd. Hij denkt dat mensen in armere gebieden niet in staat zullen zijn om zich te kunnen beschermen tegen die hitte. “Het beperken van klimaatverandering biedt reusachtige voordelen om het aantal mensen dat buiten de klimaatniche valt te verminderen”, aldus Lenton tegen de BBC.
Lees ook: zo warm worden onze lentes door klimaatverandering.
Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.
Foto: EPA