weeronline

Piek bloeiend gras voorbij, maar hooikoorts nog niet

06 juli 2024, 06:55

Gezondheid
Hooikoorts door bloeiend gras. Foto: AdobeStock / pololia

De piek van het graspollenseizoen is voorbij, maar dit betekent niet dat de overlast ineens helemaal over is. In dit artikel lees je waar je de komende maanden nog hooikoortsklachten door kan verwachten.

In juli raken steeds meer grassoorten uitgebloeid en dat betekent dat de kans op hooikoortsklachten voor mensen met een graspollenallergie geleidelijk afneemt. Uiteindelijk zijn er vaak nog tot in september wel wat bloeiende grassen te vinden, maar de klachten worden minder heftig omdat de hoeveelheid graspollen in de lucht veel lager is dan in juni.

Lees ook: Zo verloopt het hooikoortsseizoen

Ben je gevoelig voor het pollen van de bijvoet dan kun je bij overwegend droog weer nog veel klachten ervaren in de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus. De bijvoet verspreidt sterk allergeen pollen, waar behoorlijk wat mensen last van hebben. Daarna raakt de bijvoet uitgebloeid, maar volgt eind augustus en in september nog de ambrosia. Dit is een plant die niet op zo heel veel plaatsen bloeit, maar op plaatsen waar hij bloeit kunnen hevige klachten ontstaan. De ambrosia verspreidt zeer sterk allergeen pollen.

In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.
In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.

Warmer en zonniger weer vergroot kans op klachten bijvoet

Het koele en buiige weer van de afgelopen week hielp ook mee om de hoeveelheid graspollen in de lucht laag te houden, maar komende week zijn er meer droge en zonnige perioden en wordt het warmer. De overlast kan dan weer even iets toenemen, maar de klachten zullen niet meer zo heftig worden als in juni.

De maandverwachting toont voor de tweede helft van juli ook een grote kans op normale tot bovennormale temperaturen. Daarbij lijkt het ook vaker droog en zonnig te zijn. Omdat in deze periode de bijvoet ook tot bloei komt zullen dan weer meer mensen hooikoortsklachten ervaren. Soms valt er nog wel een bui die de lucht schoonspoelt. Volg dan ook ons hooikoortsweerbericht deze zomervakantie en blijft op de hoogte.

Lees ook: Bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts?

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er dit jaar voldoende vocht aanwezig in de bodem voor de grassen en kruiden om te bloeien. In de voorgaande jaren was er in de zomer vaak een lange droge periode, waardoor (de bovenste laag van) de bodem uitdroogde en grassen en kruiden verdorden.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Animatie door in60seconds.nl

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven