Lokaal al meer dan een halve maandsom gevallen

06 augustus 2023, 13:40

Regen
Kletsnat op de camping. Foto: Henk Straatman

Vooral in Noord-Holland is tussen 10:00 uur zaterdagochtend en 10:00 uur zondagochtend veel regen gevallen. In Purmerend viel 78, in West Beemster 59 en in Lijnden 57 mm. Tijdens de eerste zes dagen van augustus is lokaal al meer dan 100 mm gevallen.

Onder invloed van de door de Britse weerdienst benoemde depressie ‘Antoni' zijn de hemelsluizen gisteravond en afgelopen nacht in het westen van het land wagenwijd opengezet. In Purmerend viel in 24 uur tijd 78 mm, in West Beemster 59 en in Lijnden (vlakbij Badhoevedorp) viel 57 mm. Normaal valt in augustus in het westen zo'n 100 tot 110 millimeter en in 24 uur tijd viel dan ook een driekwart maandsom.

Ook elders in het westen en zuidwesten viel veel regen. In Dirksland viel sinds zaterdagochtend 56 mm, in Bergen op Zoom 46 en in Hoogerheide 43 mm. Ook in Delft en Maasland was het nat met 42 mm.

Lokaal al meer dan 100 mm augustusneerslag

Door alle regen is augustus inmiddels na zes dagen al een natte maand. Op veruit de meeste plaatsen in het land staat de neerslagteller op 50 tot lokaal 100 millimeter. In het Zeeuwse Kapelle staat de teller op 122 mm en in het Gelderse Borculo is al 103 mm gevallen deze maand. Door de regen van de afgelopen 24 uur is de maandsom in Purmerend nu ook 103 mm. Overigens is augustus de natste maand van het jaar. Over het hele land valt gemiddeld 88 mm.

Ook vanmiddag nog veel regen mogelijk

Vanmiddag valt op veel plaatsen nog enige tijd regen. In het oosten en noordoosten komt het tot buien en dit kunnen stevige buien zijn met kans op onweer en veel regen in korte tijd. Hiervoor geldt code geel.

De noordwestenwind is matig boven land en vrij krachtig aan zee. In het zuidwesten is de wind krachtig en direct aan de Zeeuwse kust hard, windkracht 7. In het zuidwesten zijn (zware) windstoten mogelijk van 75 tot 80 km/uur en ook hiervoor geldt code geel. Elders in het land is de wind wat vlagerig. De temperatuur loopt op naar 17 graden in het zuidwesten en naar 20 in het noordoosten. Op de meeste plaatsen is het 18-19 graden en daarmee is het nog steeds (vrij) koel voor de tijd van het jaar.

Vanaf woensdag keert de zomer terug

Maandag schijnt geregeld de zon, maar lokaal valt ook nog een bui. Ook dinsdag is het nog koel zomerweer met later op de dag af en toe regen en 18 tot 20 graden. Vanaf woensdag nemen de neerslagkansen sterk af en schijnt vaker de zon. Ook wordt het warmer en donderdag en vrijdag is het 22 tot 27 graden. Ook op de langere termijn is het rustig zomerweer met 22 tot 26 graden met veel zon en soms eens een bui. Alle details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven