Warmste 6 september ooit gemeten

06 september 2023, 19:00

Records
Heerlijk fietsweer op deze zomerse dag. Foto: Ben Saanen

Om 14:20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 28,3 graden en daarmee is het officieel de warmste 6 september sinds de metingen in 1901 begonnen. Het vorige record voor deze datum was 28,2 graden en werd gemeten in 1958.

Uiteindelijk steeg het kwik op het hoofdstation naar 29,6 graden. Landelijk was het nog warmer en op elf meetpunten van het KNMI werd een tropische dag genoteerd. Verspreid over het land werd het 28 tot bijna 31 graden. De hoogste temperaturen werden in het zuidwesten genoteerd. In Hoek van Holland en in Westdorpe werd het 30,8 graden. In Eindhoven werd het 30,6 en in Volkel en Twente 30,5 graden. 

Het landelijke record voor deze datum blijft staan op 31,8 graden. Deze waarde werd in 2013 gemeten in zowel Hupsel als in Twente.

De maximumtemperaturen van 6 september 2023
De maximumtemperaturen van 6 september 2023

Zeldzame septembertropennacht

Afgelopen nacht beleefde Vlissingen een zeldzame septembertropennacht. In Vlissingen werd het niet kouder dan 20,4 graden. Bij een minimumtemperatuur van 20 graden of meer is sprake van een tropennacht. Slechts vijf keer eerder kwam het tot een tropennacht en slechts drie keer was de minimumtemperatuur nog hoger.

Nog niet veel records dit jaar

Dit is pas het derde datum-warmterecord voor De Bilt in 2023. Eerder kwam het op 1 januari en op 8 juli tot een officieel datum-warmterecord. Op 6 augustus kwam het tot een zeldzaam datum-kouderecord.

Warmterecords komen tegenwoordig veel vaker voor dan kouderecords. Gemiddeld telt een jaar acht keer meer warmterecords dan kouderecords. Een datum-warmterecord zoals vandaag is op zichzelf niet toe te schrijven aan de klimaatverandering, de verhouding één op acht echter wel. Mocht er geen opwarming zijn, dan zou het aantal warmte- en kouderecords per jaar ongeveer gelijk zijn.

WOL-potentiele-dagrecords-debilt-v6sep

Komende dagen aanhoudend zomers tot tropisch

Ook de komende dagen is de kans op datum-warmterecords aanwezig. Het blijft zomers tot tropisch warm. Er is zelfs kans op een regionale hittegolf. Hoe warm het wordt en hoe lang de warmte aanhoudt, lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Website van het jaar promo 2023

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven