Massa-evacuatie in het zuiden van China voor komst tyfoon

06 september 2024, 11:00

Orkanen
Tyfoon Yagi op 6 september 2024, via imweather.com

Tyfoon Yagi is vrijdag aan land gekomen in het zuiden van China. Dat gebeurde op het eiland Hainan, aldus Chinese staatsmedia. De tyfoon heeft al tot de evacuatie van meer dan 400.000 mensen geleid. Met gemiddelde windsnelheden van 245 kilometer per uur is Yagi tot dusver de op een na sterkste tyfoon in 2024.

Tyfonen en orkanen zijn dezelfde weerfenomenen, maar dan in een ander deel van de wereld. Windstoten haalde zelfs snelheden tot 280 kilometer per uur. Op basis van de gemiddelde windsnelheden van ruim 240 kilometer per uur viel de supertyfoon afgelopen uren in de vierde categorie.

Lees ook: Zo wordt de kracht van orkanen en tyfonen aangeduid.

Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht
Schaal van Saffir-Simpson - Kracht van orkanen - Orkaankracht

Scholen in de regio zijn al twee dagen dicht en vluchten zijn vooralsnog geannuleerd. Ook sloten er meerdere bedrijven, waaronder fabrieken.

Eerder deze week eiste de tyfoon al meerdere levens in het noorden van de Filipijnen. Yagi gaat naar verwachting via Zuid-China naar het noorden van Vietnam en Laos. Vier vliegvelden in het noorden van Vietnam, waaronder de Internationale Luchthaven Nội Bài blijven zaterdag gesloten, meldt de Vietnamese luchtvaartautoriteit.

De tyfoon verliest komende dagen boven land snel kracht. Grote overlast in Vietnam en Laos zal voornamelijk ontstaan door overvloedige regenval.

Website blog banner Im Weather

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven