De komende dagen krijgt het Alpengebied geregeld met neerslagzones te maken. Dit gaat wel gepaard met een wisselende sneeuwvalgrens, waardoor sommige dalen naast sneeuw ook regen kunnen verwachten. Knapt het op lange termijn op? De situatie in de Ardennen en in het Sauerland bespreken we ook en is zeer interessant voor winterliefhebbers.
Het zonovergoten weer in de Alpen heeft plaatsgemaakt voor een ronduit wisselvallig, zacht en winderig weertype. Maandag kwam het zelfs tot een zeer sterke föhnwind in de bergen en liepen de temperaturen behoorlijk op. In sommige dalen zijn zelfs waarden boven 10 graden gemeten. Het heeft dus even gedooid, desondanks ligt er op de pistes nog voldoende sneeuw. Sterker nog, in Oostenrijk sneeuwt het vandaag opnieuw. Voordat we naar de weersituatie in de Alpen gaan bespreken we eerst het het weer in het nabijgelegen Sauerland en de Ardennen.
Veel sneeuw in Winterberg en Ardennen
In het Sauerland ligt momenteel al sneeuw en de komende dagen kunnen wintersportplaatsen als Winterberg en Willingen een flink pak verwachten. Op de toppen van het Sauerland kan misschien wel 30 centimeter sneeuw vallen. Vanaf het weekend is het rustiger en kan de zon flink gaan schijnen. Wel zit er een klein addertje onder het gras: de dagen kunnen soms wel grijs verlopen en de grijzigheid kan in sommige dalen hardnekkig zijn.
Aan de temperatuur verandert aanvankelijk nog weinig: zowel overdag als ’s nachts vriest het licht. Tijdens kraakheldere en windstille nachten kan het volgende week afkoelen naar -10 graden. Ook in de Belgische Ardennen gaat sneeuw vallen en is het koud. De skipiste op Baraque Fraiture zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week geopend zijn.
Kortom: echte winterse omstandigheden dicht bij huis!
Wisselende sneeuwvalgrens
Na sneeuwval op dinsdag in Oostenrijk trekt woensdag een grootschalig neerslaggebied vanuit het westen oostwaarts over de Alpen. Deze zone met neerslag gaat wel gepaard met zachte lucht. De sneeuwvalgrens stijgt van 700-1200 meter naar 1600 tot maar liefst 2000 meter in Frankrijk en Zwitserland. In Oostenrijk dringt de zachte lucht pas later op de dag door, waardoor boven 1000-1700 meter nog sneeuw kan vallen. In Vorarlberg ligt de sneeuwvalgrens het hoogst van het land.
Ook donderdag en vrijdag staat neerslag op het menu. Deze neerslagzones gaan wel weer gepaard met koude lucht, waardoor de vorstgrens juist daalt. Donderdag ligt het nulgraadniveau eerst nog tussen 1300 tot 1700 meter, maar donderdagavond en tijdens de nacht naar vrijdag daalt de sneeuwvalgrens weer naar 400 tot 1000 meter op grote schaal. Daarnaast waait het soms stevig door uit het westen tot noordwesten.
Hoog in de bergen valt alle neerslag gewoon in de vorm van sneeuw. In het totaal kunnen de hoeveelheden hier flink oplopen. Tot en met vrijdag valt op de Franse toppen meer dan een halve meter. In Zwitserland valt op enige hoogte grofweg 20 tot 40 centimeter en Oostenrijk kan 15 tot 30 centimeter verwachten.
Kaiserwetter op komst, koude nachten
In het weekend is het droger. Volgende week kan heel het Alpengebied op zonovergoten condities rekenen. De wind draait naar het oosten en er wordt koude lucht aangevoerd. De vorstgrens gaat overdag wel omhoog, waardoor het in de zonnige dagen zal dooien. In de bergen blijft het wel vriezen. Wat verder opvalt zijn de nachtelijke temperaturen: in de dalen vriest het matig tot streng en in de bergen komt het tot zeer strenge vorst.
In dit artikel vertellen we alles over Kaiserwetter.