weeronline

Zo somber en donker zijn de dagen voor kerst

08 december 2022, 07:20

Feestdagen
Het licht moet vaak van de verlichting komen in december. Foto: Piet Grim

Traditioneel is de periode voor kerst somber en donker en daar komt dan ook de uitspraak ‘het zijn de donkere dagen voor kerst’ vandaan. Niet alleen vanwege de korte periode met daglicht, maar vaak ook door somber en grijs weer. In dit artikel kijken we of dat ook dit jaar het geval is of dat we de zon vaak te zien krijgen in dit recordzonnige jaar.

Tot en met 21 december worden de dagen steeds korter, maar wist je dat we de donkerste middagen al bijna weer achter de rug hebben? Van 11 tot en met 15 december gaat de zon in het midden van het land om 16:28 uur onder.

Vanaf 16 december wordt het langzaam later in de middag pas donker en kun je steeds iets langer van het daglicht genieten. Op eerste kerstdag is de zonsondergang 16:33 uur en op de laatste dag van het jaar gaat de zon om 16:38 uur onder. Tien minuten later dan volgende week.

Tijdens de ochtenden merk je er helemaal niets van. Sterker nog: het blijft zelfs nog langer donker dan nu. De zonsopkomst op 9 december 8:36 uur, op 16 december is dat 8:42 uur en tijdens de laatste dagen van de maand 8:48 uur. Dat de laatste zonsopkomst en de vroegste zonsondergang niet op de kortste dag van het jaar vallen heeft te maken met de baan van de aarde om de zon. Die is namelijk niet precies cirkelvormig, maar een klein beetje eivormig.

Lees ook: Wat zijn de donkere dagen voor kerst?

Donkere dagen voor kerst

De donkere dagen zitten ook komende dagen in de verwachting. Er is regelmatig veel bewolking en ook is vrijdag en dit weekend kans op hardnekkige mist. Als er een keer wat neerslag valt is de kans op winterse neerslag groot. De eerste dagen zijn de zonkansen aan de westkust iets groter dan landinwaarts. Als het meezit kan ook landinwaarts een middag een keer vrij zonnig verlopen. Meer details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Ook volgende week breekt af en toe de zon door, maar er zijn ook zeker dagen die somber verlopen met veel bewolking. Ook kan het soms wat sneeuwen en mocht de sneeuw blijven liggen dan verlopen de dagen toch een stuk lichter.

Donkere dagen voor kerst kerstboom bij kerk met maanlicht en kale bomen. Foto: Ton Timmer
Donkere dagen voor kerst kerstboom bij kerk met maanlicht en kale bomen. Foto: Ton Timmer

Kansen op witte kerst

De aanloop naar kerst verloopt koud, maar we kunnen op deze termijn nog niet zeggen of de kerstdagen wit verlopen. Statistisch is de kans ongeveer 7%. In het oosten van het land is de kans met 10% wat groter, in het westen is de kans kleiner. Voor een officiële witte kerst moet er in de tuin van het KNMI in De Bilt op zowel eerste als op tweede kerstdag om 9:00 uur een gesloten sneeuwdek liggen.

Lees ook: waarom hebben we meestal geen witte kerst?

Laatste jaren vaak somber en donker

De laatste jaren verloopt de aanloop naar kerst vaak somber en donker. Dat komt doordat het vaak wisselvallig en zacht was met veel bewolking en regelmatig regen. Gemiddeld over het land scheen de zon vorig jaar in december 50 uur tegen 58 normaal. Ook in december 2020 scheen de zon gemiddeld over het land 48 uur en was december somber. De laatste zonnige decembermaand was in 2019. Toen scheen de zon gemiddeld 74 uur. Overigens is deze decembermaand tot dusver niet zonnig. Tot en met 7 december heeft de zon gemiddeld over het land nog maar 10 uur geschenen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven