Aan de grond heeft het vannacht gevroren

09 juni 2024, 08:05

Vorst
Het heeft vannacht plaatselijk aan de grond gevroren. Foto: Albert Thibaudier

In Deelen daalde de temperatuur aan de grond naar -0,2 graden. Daarmee is het tot nachtvorst gekomen in de meteorologische zomer. De laatste jaren komt vaker vorst in juni voor en de laatste keer was op 4 juni 2023.

De laatste jaren komt het in de eerste zomermaand juni vaker tot vorst aan de grond. In 2023 daalde de temperatuur in Eelde op 4 juni 2023 aan de grond naar -1,0 graden. Op 2 juni 2022 daalde het kwik op meerdere plaatsen tot onder nul. In Eelde werd het -1,0 en ook in Woensdrecht, Deelen, Ell en Hupsel daalde het kwik bij de grassprietjes tot onder nul.

Ook in 2021 kwam het in juni tot grondvorst, maar in 2020 werd in de zomermaanden nergens vorst genoteerd. In 2019 was juni vorstloos, maar daalde de temperatuur op 4 en 10 juli wel tot onder nul. Op 4 juli daalde het kwik in Twente aan de grond naar -1,6 graden. Dat was de laagste temperatuur ooit gemeten in ons land in juli. De laagste temperatuur bij de grassprietjes was -5,0 graden. Deze waarde werd op 1 juni 1977 genoteerd in Eelde.

Nooit vorst tussen 20 juli tot en met 21 augustus

In de zomermaanden juli en augustus samen is het elfmaal tot vorst aan de grond gekomen, waarvan twee keer in de maand augustus. De periode waarin nog nooit ergens in Nederland vorst aan de grond is waargenomen loopt van 20 juli tot en met 21 augustus. Grondvorst komt dus alleen in de hoogzomer niet voor in ons land.

Ook kan het in juni op gewone waarneemhoogte (1,5 meter) heel soms nog tot vorst komen, maar dit is in het opwarmende klimaat een zeldzaamheid geworden. Zo vroor het op 18 juni 1955 in het Drentse Witteveen met -0,8 graden. Op 19 juni 1923 daalde de temperatuur in Den Helder naar -0,3 graden.

Of het de komende nacht wederom tot vorst komt lees je in het uitgebreide weerbericht.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven