Tropische storm Francine bedreigt kust Texas en Louisiana

09 september 2024, 11:00

Orkanen
Er worden voorbereidingen getroffen in Texas op de nadering van een orkaan. Foto: ANP / AFP / Mark Felix

Een depressie dat zich momenteel voor de oostkust van Mexico bevindt, kan uitgroeien tot een tropische storm en daarna een orkaan van de eerste categorie. Kustgebieden van Texas en Louisiana in de Verenigde Staten krijgen daardoor te maken met zware regenval, harde wind en gevaarlijke stormvloeden.

Het stormsysteem heeft momenteel een gemiddelde windsnelheid van 85 kilometer per uur en windstoten van boven de 100 kilometer per uur. Het systeem, dat nu nog Six heet, maandag waarschijnlijk aansterkt tot een tropische storm die de naam Francine zal krijgen. Dinsdag is de kans dat de tropische storm verder in kracht toeneemt tot een orkaan van de eerste categorie 90 procent. Naar verwachting bereikt deze woensdag de kust van de staten Texas en Louisiana.

In deze kustgebieden en in het noordoosten van Mexico wordt 100 tot 200 millimeter regen verwacht en in sommige gebieden kan plaatselijk 300 millimeter vallen. Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwt voor overstromingen bij zulke grote hoeveelheden regen. Francine zou dit jaar de derde storm met naam zijn die het vasteland van de VS treft en de tweede waar Texas mee te maken krijgt. Het Atlantische orkaanseizoen van 2024 telt tot dusver vijf stormen met naam, waarvan er drie orkanen werden.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven