Een wintersportvakantie is altijd een goed idee! Ben je een volleerd skiër of snowboarder, maar wil je eens iets nieuws proberen? Misschien heb je nog nooit op de latten gestaan en zie je jouw talenten zich meer ontwikkelen op een andere manier? Wat de reden ook mag zijn, wij voorzien enkele alternatieven om Oostenrijkse winterpret op een andere manier te beleven. Zoals dat hoort, laat vakantieland Oostenrijk niemand in de kou staan en bestaan er alternatieven voor iedereen!
Los geht’s!
Huskytochten linken we nog vaak aan de Scandinavische landen of Canada, maar ook in Oostenrijk kun je deze diervriendelijke hobby uitoefenen. De mushers, oftewel sledehondendrijvers, zorgen doorgaans voor 14 tot 30 husky’s. De vertrouwensband tussen hond en musher is ongelofelijk sterk, dat zie je in hun blikken en vormt het belangrijkste ingrediënt voor de samenwerking tijdens een hondenslederit. Voor een hondenslee lopen tot wel 10 husky’s. De honden zijn altijd erg enthousiast voor een ritje. Ze blaffen en springen rond, omdat ze voelen dat ze mogen rennen. Dit gedrag warmt hun spieren op, maar zorgt er ook voor dat het begin van een sledetocht altijd erg energiek en luidruchtig is.
Eens in beweging, stoppen de honden al snel met blaffen en vervallen ze in de zogenaamde ‘wolfsdraf’. Dit is een snelle, ononderbroken pas waarmee ze de slee met een snelheid van ongeveer 12 à 15 km/u voorttrekken. Het is een waar genot om, in winterkleren gehuld en met de fluitende wind rondom je oren, het besneeuwde winterlandschap te bewonderen waar je tussendoor glijdt.
Een musher stuurt zijn hondensleeteam door commando’s te roepen naar de alfa, die deze uitvoert. De rest volgt automatisch. Er bestaan vaste commando’s, al ontwikkelt elke musher gaandeweg zijn eigen taal met de dieren. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan Engelse commando’s, omdat deze akoestisch makkelijker te onderscheiden zijn dan Duitstalige woorden. Bepaalde geluiden worden ook als commando’s beschouwd, bijvoorbeeld hoog fluiten of trillen.
Er zijn nog enkele zaken waar je bij huskytochten best rekening mee houdt. Bij het starten en stoppen, zet je je voet stevig op de klauwrem. Bergaf dien je lichtjes te remmen, in de bochten ga je wat hangen en als het bergop gaat, help je de honden best door wat extra af te duwen met je eigen benen. Maar de belangrijkste regel van al: laat het handvat nooit los! Anders zijn de honden weg met de slee en moet je de rest lopen!
Husky’s zijn een van de meest bijzondere hondenrassen: met hun onvoorwaardelijke toewijding en dichte pels zijn de directe wolfverwanten geboren winterhonden. Hen laten rennen, is één van de beste manieren om hun onbedwingbare energie enigszins op peil te houden.
Ietsje kalmer?
Ben je een dierenvriend, maar geniet je liever van een iets rustigere activiteit? Uiteraard kan je ook gewoon gaan wandelen met de husky’s, maar wat dacht je van een winterse wandeltocht met een ander zacht en knuffelbaar dier? De trend van het lama- en alpaca-wandelen is ook naar Oostenrijk overgewaaid. Met hun pluizige vacht, zijn de nieuwsgierige, tamme en lieve dieren de ideale metgezellen voor een ontspannende dag. Het is niet alleen erg leuk voor de viervoeters, maar ook een unieke ervaring voor gezinnen, koppels en iedereen die van dieren houdt. Tijdens een wandeling leer je tevens de spannende details over de levensstijl en behoeften van deze uiterst ontspannen dieren.
Fonkeling in de ogen
Tijd voor een ontspannen inspanning en wat rust voor de ogen. In schril contrast met de witte sneeuw, gaan we het Oostenrijkse winterlandschap ’s nachts ontdekken tijdens een fakkeltocht. De gloed van de fakkels werpt een nieuw licht op de wonderbaarlijke omgeving. Eender waar je bent en ongeacht het gezelschap, zien de fakkeldragers er ontzettend ontspannen uit. Hoe komt dat toch?!
Tijdens de koude en droge nachten, houden de vlammen van de fakkels je een beetje warm. Ze vormen het enige licht in de duisternis. Een groep wandelaars baant zich een weg door een besneeuwd bos. Van bovenaf moet het eruitzien alsof een lichtgevende oranje slang zich door de duisternis een weg baant. Het knerpende geluid onder de laarzen is het enige wat je hoort – voor de rest alleen maar stilte. Niemand rept een woord. De vlammen van de fakkels werpen geheimzinnige schaduwen op de bomen. In het mystieke schijnsel van de fakkels zien ze eruit als reuzen die hun met sneeuw bedekte armen naar de hemel uitstrekken.
Onder het gedimde licht vertrouw je op al je zintuigen. Er heerst een gevoel van bewuste gewaarwording. Je hoort plotseling geluiden in het bos, neemt andere geuren waar en ontdekt sporen van dieren in de sneeuw. Toch voel je je veilig en de buitenlucht zorgt ervoor dat je rust vindt tijdens een, met momenten, pittige wandeltocht. Wil je aan niets meer denken, dan kun je wandeltochten ondernemen met ervaren bergwandelgidsen. Ze kennen de regio uit hun broekzak. Jij hoeft aan niets meer te denken, enkel de bewustwording met de natuur en de nacht telt nog.
Zonder de fakkels is de beleving van een avondwandeling in de natuur maar half zo indrukwekkend. Het vuur van de fakkels inspireert en ontspant. Het is een heerlijk gevoel om onderdeel te worden van de natuur en tot jezelf komen.
Is een fakkelwandeling dan altijd rustgevend?
Het voordeel van een fakkelwandeling, is dat je het overal kan beoefenen en dat je er altijd je eigen draai aan kan geven. Een fakkelwandeling kan ook een andere dimensie aannemen, bijvoorbeeld door er een spannend en griezelig avontuur voor de kinderen in te steken of om als koppel te genieten van wat romantiek na een drukke dag op de skipistes. Heb je trouwens al eens gedacht om onder vrienden een schnaps-wandeling te organiseren met onderweg wat opdrachten of een quiz? Een garantie op plezier!
Ietsje donkerder?
Ga je liever voor complete duisternis, dan is sterrenkijken de activiteit voor jou. Toch is een ongestoord zicht op de sterren een bijzonderheid, bijna een voorrecht, geworden. 99% van de Noord-Amerikaanse en Europese bevolking kent geen volledige nachtelijke duisternis meer. Daarom lanceert Oostenrijk opmerkelijke initiatieven om lichtvervuiling drastisch te verminderen. In Oostenrijkse ‘sterrenhemelreservaten’ wordt de sterrenhemel beschermd en is de pracht van de sterrenhemel goed te bewonderen.
Voorlopig beschikt Oostenrijk over slechts één Dark Sky Preserve. Je vindt het in natuurpark Attersee-Traunsee in Opper-Oostenrijk. Hier wordt geen straaltje licht aan het toeval overgelaten. Zodra je ogen gewend zijn aan de diepe duisternis, verschijnen er steeds meer lichtgevende punten aan de hemel. Ook het Nationaal park Gesäuse in Stiermarken biedt heldere sterrenhemels en thema-uitstapjes rond het sterrenkijken. Om dieren tijdens hun nachtelijke activiteiten niet te storen, worden er speciale tochten met gids georganiseerd – alleen mag het gebied niet worden verkend.
Verstand op nul
Ons laatste wintersportalternatief is niet voor doetjes. Bij ons valt de temperatuur tijdens een zachte winter al bij al nog mee, maar in Oostenrijk mag je er prat op gaan dat vele meren dichtgevroren zijn. Tijdens het ijsbaden wordt een bepaalde plek of een grotere strook van een bevroren meer ijsvrij gemaakt.
Toegegeven, het is waarschijnlijk niet voor iedereen en je lichaam went het liefst geleidelijk aan de lage temperaturen. Onder de bevroren bovenlaag, schuurt de temperatuur van het water tegen het vriespunt aan. Als beginner benader je het ijsbad best met enige voorzichtigheid en met begeleiding. Zelfs door langzaam in het water te gaan, wordt je lichaam in een ongewone situatie geduwd. Test eerst met je polsen of tijdens een koude douche. Tracht directe koude richting het hoofd en het hart te vermijden.
Ervaren winterzwemmers tonen je met plezier enkele methodes om je lichaam beter te conditioneren en brengen je verschillende basistechnieken bij die je tijdens het ijsbaden, maar ook in het dagelijks leven kunt integreren. IJsbaden is niet alleen heilzaam voor je lichaam, maar het speelt ook een zeer belangrijke, mentale rol. Finse onderzoekers toonden aan dat proefpersonen na vier maanden ijsbaden (uiteraard niet aan één stuk door) zich krachtiger, energieker, actiever en levendiger voelden dan de controlegroep die geen duik nam.
De koudetherapie kan ook helpen om het winterseizoen beter te aanvaarden door je actief te wapenen tegen de koudere temperaturen. Na een onderdompeling zoek je best een warmer oord op, maar hoe zalig is het om na de koudwaterimmersie een (isolatie)deken of gezellig haardvuur op te zoeken, met een warme beker in de hand? De sensatie van een koude en warme gloed die over je heen daalt, beleef je tijdens het ijsbaden kort na elkaar.
Volgens sommigen is koudwaterimmersie the next big thing. Je ziet een toename van durfals die het koude water opzoeken om hun weerstand te verhogen, al ligt het misschien gewoon aan het verlangen naar het gevoel van vrijheid en de verbondenheid met de natuur?
Is ijsbaden niet ongezond voor het lichaam?
Integendeel. Het heeft niets dan positieve effecten, zolang je het kort houdt. Een duik nemen in water van rond het vriespunt heeft een positief effect op onze bloedsomloop en de stofwisseling, bevordert de immuniteitsreactie, kan acute pijn bij reuma en andere gewrichtsaandoeningen verminderen en bestrijdt depressies. Bij ijsbaden komen adrenaline en het gelukshormoon dopamine vrij, alsook ontstekingsremmende corticoïden die het herstel bevorderen. Daarom stappen topsporters na hun training in ijstonnen. Ook bij slaapstoornissen zou er niets beters helpen dan een lang verblijf in koud water. Het lichaam wordt namelijk moe omdat de stofwisseling omhooggaat.
Voor een algemeen fit persoon moet een ijsbad, ijsduik, of winterzwemmen gewoon kunnen, als je maar rustig opbouwt. Het is af te raden voor mensen met een zwak hart.
Ietsje warmer?
Hou je wel van een uitdaging, maar mag het net iets warmer zijn? Blijf je liever boven water en is het water aan jouw vakantieoord (nog) niet toegevroren? Dan kan je gaan winterpeddelen! De ervaren instructeurs van kajak- of kanoscholen zullen de juiste uitrusting zeker aan je meegeven: waterdichte handschoenen, neopreen- of watersportschoenen, reddingsvest en helm. Zorg zelf voor een muts en laagjeskledij. Peddel rond in pure kalmte, geniet van de weergaloze winterse omgeving en vind ultieme rust en tegelijkertijd avontuur op een open meer of een verborgen stroompje met spannende stroomversnellingen. Het voelt alsof je helemaal alleen bent met de natuur en de elementen.
Waar?
Ook al is winterpeddelen theoretisch mogelijk op vrij toegankelijke meren en rivieren, heb je niet altijd toegang tot een aangrenzende kajak- of kanoschool. Bovendien bieden niet alle scholen de sport in de winter aan. Ervaren winterpeddelaars, die misschien zelfs over de nodige uitrusting beschikken, zijn hier niet van afhankelijk.
In Tirol vind je de ijsgrot Natur Eis Palast. De grot in de Hintertux-gletsjer loopt langs spectaculaire ijssculpturen en bevroren watervallen en kan het ganse jaar te voet, per SUP of al zwemmend bezocht worden. Kanoschool Kitzalp neemt je mee voor een winterafvaart van de Saalach-rivier en ook de Neusiedlersee in Burgenland, Weissensee in Karinthië of Achensee in Tirol kan je op bepaalde wintermomenten al peddelend ontdekken.