Niezen, tranende en jeukende ogen of zelfs benauwdheid. Voor veel mensen zijn de lente en zomer niet altijd even fijn. Dit is namelijk de tijd van het jaar dat het hooikoortsseizoen piekt. Het weer heeft veel invloed op hoeveel last je hebt van hooikoorts. Maar bij welk weer zijn je klachten eigenlijk het ergst? En wat voor weer moet het zijn om zo min mogelijk last van hooikoorts te hebben?
Hooikoorts is een allergie voor pollen. Pollen is stuifmeel dat bepaalde planten verspreiden om zich voort te planten. Het verspreidt zich heel gemakkelijk met de wind en is zo klein en licht dat het in de lucht blijft zweven. Pollen is minuscuul en adem je heel makkelijk diep in je longen in. Wanneer je hooikoorts hebt denkt je afweersysteem dat het pollen een gevaarlijke ziektekiem is die moet worden bestreden. Pollen is echter helemaal niet schadelijk voor je lichaam.
Dit weer veroorzaakt de minste hooikoortsklachten
Omdat pollen in de lucht zweeft heeft het weer veel invloed. Wanneer het bijvoorbeeld regent lost het stuifmeel op in de regendruppels en valt op de grond. Regen spoelt de lucht dus schoon. Ook bewolkte of kille dagen hebben een gunstig effect op de hoeveelheid pollen in de lucht. Wanneer er namelijk veel bewolking is of de temperatuur laag is produceren planten minder pollen.
Lees ook: Wanneer is de piek van het hooikoortsseizoen?
Als laatste is de wind van invloed. Wanneer de wind bijvoorbeeld van zee komt is de lucht in de kustgebieden heel schoon. Boven zee wordt namelijk geen pollen geproduceerd. Hoe verder landinwaarts, hoe minder schoon de lucht wordt. Boven land verspreiden planten immers wel weer pollen dat meegevoerd wordt met de wind.
Conclusie: je hebt het minst last van hooikoorts op een bewolkte en regenachtige dag, waarbij de temperatuur vrij laag is en de wind van zee komt.
Bij dit weer heb je het meest last van hooikoorts
Droog, zonnig en warm weer is het meest vervelend als je hooikoorts hebt. Wanneer het zonnig en warm is groeien planten het snelst en produceren ze veel pollen. Bovendien blijft het stuifmeel in de lucht zweven op een droge dag. Er zijn immers geen regendruppels om het pollen uit de lucht te ‘spoelen’.
De pollenproductie kan zelfs nog hoger zijn wanneer het een paar dagen voor een zonnige en warme periode flink heeft geregend. De bodem is dan vochtig en planten zuigen op een zonnige en warme dag zo veel mogelijk water uit de grond. Groeizaam weer is dus niet alleen vervelend omdat je vaak het gras moet maaien. Ook zorgt het voor veel hooikoortsklachten. Medicijnen kunnen deze klachten verlichten.
Lees ook: Negen tips tegen hooikoorts
Een droge, zonnige en warme dag betekent overigens niet altijd dat je veel last hebt van hooikoorts. Een voorwaarde is namelijk dat er genoeg water beschikbaar is voor planten. Bij ernstige droogte is dat niet het geval en kleurt gras, de grootste veroorzaker van hooikoortsklachten, geel. Dit zagen we in 2018. De zomer was zo droog dat van hooikoorts weinig sprake was.
Weten of je komende tijd veel hooikoortsklachten kan krijgen? Lees dan ons hooikoortsweerbericht.