In oktober en vaak ook nog een deel van november zijn de Nederlandse bossen op zijn mooist. Ons land is behoorlijk volgebouwd, maar toch komt verspreid over het hele land een aantal mooie bossen voor. We hebben de beste bosgebieden voor een herfstwandeling voor je op een rijtje gezet.
Voor een ontspannen herfstwandeling wil je geen uren in de auto zitten. Gelukkig is er altijd wel een bos in de buurt. Ook kan je dit artikel gebruiken voor inspiratie voor een korte vakantie in eigen land.
Het bekendste bosgebied van Nederland is zonder twijfel de Veluwe. Ben je vooral geïnteresseerd in de bossen van dit grote natuurgebied scrol dan omlaag, want de Veluwe wordt als laatste besproken.
Lees ook: Waarom kleuren en vallen de bladeren in de herfst.
Noord-Nederland
De meest noordelijk bosgebieden vinden we, hoe kan het ook anders, op de Waddeneilanden. Op alle eilanden komen bossen voor, veelal gemengde bossen van loofbomen en naaldbomen. Ook het meest toeristische eiland, Texel, kent twee bossen: het Krimbos en de Dennen.
Ook in Friesland en Groningen zijn bossen te vinden, bijvoorbeeld rond het Lauwersmeer. De beste bosgebieden van Noord-Nederland vinden we echter in Drenthe en vooral op de grens van Friesland en Drenthe: het Drents-Friese Wold. Dit is een natuurgebied dat bestaat uit graslanden, stuifzand, heide en bos. De grootste bosgebieden vind je tussen Appelscha en Diever. Naast de Veluwe lijkt de wolf zich ook in dit het natuurgebied definitief gevestigd te hebben.
West-Nederland en de Randstad
Mooie natuurgebieden met bossen in het westen van het land zijn vooral te vinden bij de duinen. De bekendste is het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in de omgeving van Zandvoort en Bloemendaal. In Zuid-Holland vind je bij Wassenaar het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit is een gebied in ontwikkeling waarbij meerdere natuur- en bosgebieden aan elkaar worden gesloten.
Lees ook: Kennemerland: wat voor weer kan je verwachten.
Aan de oostkant van de Randstad ligt de Utrechtse Heuvelrug. Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug loopt schuin door de provincie van Rhenen naar Zeist. Het fraaiste deel van de bossen in dit gebied zijn wellicht de Kaapse Bossen bij Doorn. Ten noorden van het Nationaal Park Utrechts Heuvelrug loopt de heuvelrug door en zijn er ook prachtige bossen, bijvoorbeeld rond Soest, Baarn en Hilversum.
Zuid-Nederland
De provincie met relatief weinig bos in Zuid-Nederland is Zeeland. Toch vind je ook daar een aantal bosgebieden. In het westen van de provincie liggen ze veelal vlak achter de duinen. In Zeeuws-Vlaanderen zijn er ook flinke bosgebieden te vinden langs de grens met België, bijvoorbeeld de Clingse Bossen.
Een bekend natuurgebied met stuifzand, heide en bos in Brabant is de Loonse en Drunense Duinen. Veel andere bosgebieden in deze provincie zijn te vinden in het grensgebied met België, zoals bijvoorbeeld het Grenspark Kalmthoutse Heide en het Leenderbos. Op de grens met Limburg vind je de het Nationaal Park De Grote Peel.
In Zuid-Limburg zijn ook mooie bossen te vinden, bijvoorbeeld het Vijlenerbos en het Imstenraderbos. In Midden-Limburg vind je bossen rond Weert en ten oosten van de Maas in het grensgebied met Duitsland. Het grootste bosgebied van Limburg ligt echter in het noorden van de provincie met het Nationaal Park De Maasduinen.
Oost-Nederland
Buiten de Veluwe zijn er in Gelderland ook mooie bossen te vinden bijvoorbeeld ten oosten van Nijmegen en ten zuiden van Doetinchem.
In Overijssel zijn er fraaie bosgebieden rond Ommen en ook bijvoorbeeld Twente is een aantal mooie bossen te vinden. Het grootste bosgebied van Overijssel vind je tussen Holten en Nijverdal: het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.
De Veluwe
De Veluwe is met afstand het meest uitgestrekte bosgebied van Nederland en loop van de Gelderse Vallei tot het IJsseldal en van het Veluwemeer tot de Nederrijn. Er zijn talloze mooie stukken in dit natuurgebied. We lichten er vier voor je uit:
Lees alles over het weer op de Veluwe.
Tussen Ede en Apeldoorn bevindt zich Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Naast uitgestrekte bossen bestaat dit park uit stuifzandgebieden en heidevelden. Daarnaast staat dit park bekend om de grote zoogdieren, zoals edelherten, everzwijnen, reeën en moeflons. Een ander hoogtepunt in dit park is het Kröller-Müller Museum.
Het tweede grote park in de Veluwe is het Nationaal Park Veluwezoom. Dit was in 1930 het eerste nationaal park van Nederland. Het ligt in het zuidoosten van de Veluwe en kent, voor Nederlandse begrippen, fikse hoogteverschillen. Ook het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg en de overzeese gebieden ligt in dit park. Dit punt heet Signaal Imbosch, maar bekender is wellicht de net naast het hoogste punt gelegen Posbank. De Posbank is een halfronde stenen bank waar vanaf je een mooi uitzicht hebt.
Bij Apeldoorn bevindt zich Kroondomein Het Loo met de bossen van Gortel, Hoog Soeren en Uddel. Buiten het Paleispark vind je heel weinig bebouwing en daardoor is het een stil bosgebied dat er heel oorspronkelijk uitziet.
In het noordwesten van de Veluwe, bij Putten en Ermelo, vind je het Speulder- en Sprielderbos. Deze bossen bestaan grotendeels uit eiken, beuken en berken. In dit bos komen veel edelherten en wilde zwijnen voor, maar ook bijvoorbeeld dassen, boommarters, haviken en wespendieven zijn er te spotten.
Komende dagen goed wandelweer? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.