Tennis is na voetbal de populairste sport in Nederland. Het is een sport die je het hele jaar kunt beoefenen, maar wat is ideaal tennisweer?
Natuurlijk is het antwoord hierop voor iedereen anders, maar toch kan het weer jouw tennisprestaties flink beïnvloeden. Veel weerselementen, zoals regen, onweer, wind, zonkracht, temperatuur en luchtvochtigheid zorgen voor een andere tennisbeleving. Ieder seizoen heeft wat dat betreft z’n voor- en nadelen. Welke omstandigheden maken het aangenaam weer om te tennissen?
Najaar en voorjaar hebben voorkeur
Voor de meeste mensen wordt een potje tennis als het meest prettig ervaren tijdens het voor- en najaar. De temperaturen zijn dan vergeleken met een warme zomer of barre winter vrij gematigd: zo tussen 15 en 20 graden. Hierdoor raak je niet snel oververhit en kan er langer op een hoger niveau gespeeld worden. Toch heeft vooral het najaar ook nadelen.
In het najaar is de kans op uitgebreide regengebieden een stuk groter dan in de zomermaanden. Zolang de regen niet al te intensief is, kan je nog doorspelen, maar wanneer het harder regenen dan bestaat de kans dat je wedstrijd in het water valt, omdat de banen onder een laagje water komen te staan. Daarnaast kenmerkt dit seizoen zich ook door een vlagerige wind. Tijdens een rally kan de bal dan ineens onverwachte wendingen nemen, wat je spelplezier kan beïnvloeden.
Een laatste factor waar niet vaak aan gedacht wordt, is de stand van de zon. Doordat de zon in het najaar lager aan de horizon staat, kijk je met een beetje pech continu tegen de zon in. Dat kan knap lastig zijn als je een smash binnen de lijnen wilt slaan. Een laag bewolking wordt door veel spelers daarom ook toegejuicht, zodat de zon geen spelbreker is.
Hitteprotocol tijdens extreme hitte
Ondanks dat het in de zomermaanden soms erg heet kan worden, wordt de tennisbaan in deze periode het vaakst bezocht. In deze maanden worden de meeste toernooien gespeeld, waardoor de tennissers veel en lang op de tennisbaan staan. Tijdens extreme hitte is daarom een hitteprotocol geldig, zodat de gezondheid van de tennisspelers niet in gevaar komt.
Hiervoor kijkt de KNLTB naar de zogenaamde hitte-index: een combinatie van de temperatuur en luchtvochtigheid. Komt deze waarde uit boven 34 graden, dan gaat de hitteregel in werking. Dat heeft tot gevolg dat er in plaats van een derde set een supertiebreak wordt gespeeld tot 10 punten. Daarnaast wordt clubs geadviseerd extra schaduwplekken te creëren, voldoende water beschikbaar te stellen en eventueel een bad neer te zetten met ijskoud water zodat spelers kunnen afkoelen.
Mocht de hitte-index boven 40 graden uitkomen, dan worden alle wedstrijden stilgelegd. De risico’s voor de gezondheid van de spelers worden dan te groot. Lees hier meer over hittestress.
Toch zijn er ook tijdens de zomermaanden genoeg momenten met aangename temperaturen tussen 20 en 25 graden. Voor de beste speelervaring is het dan fijn om een lage luchtvochtigheid te hebben. Daardoor voelt het minder benauwd aan en kun je langer op een hoger niveau doorspelen. Is de luchtvochtigheid hoger, dan voelt het benauwder aan en neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Tijdens onweer is het altijd onverstandig om buiten te sporten, dus ook tijdens het tennissen kun je dan beter in de kantine gaan schuilen.
Baansoort van grote invloed
De meeste tennisbanen in Nederland zijn van het zogenaamde “all-weather” type. Deze ondergrond laat snel water door, waardoor je ook tijdens perioden van regen door kunt blijven spelen. Het is misschien niet het meest ideale weer, maar je kunt in ieder geval de baan op. Ook tijdens de wintermaanden kun je doorspelen, zelfs als het vriest. De enige spelbreker voor dit type baan is sneeuw: dan zijn de banen onbespeelbaar.
Gravel- en hardcourtbanen zijn wat minder weerbestendig. Ze kunnen slecht water doorlaten, waardoor snel plassen ontstaan na een bui. Heeft jouw club dit type banen? Dan zit je waarschijnlijk thuis bij regenachtig weer. Met vorst kun je blijven spelen op dit type banen, maar voor gravelbanen is het wel belangrijk dat de vorst aanhoudt. Zodra het gaat dooien, wordt de baan namelijk zacht en kan er snel schade ontstaan aan de baan. Tijdens een kwakkelwinter zijn gravelbanen dus vaak niet te gebruiken.
De beste ingrediënten voor ideaal tennisweer
Welk weerbeeld wordt door de meeste tennissers dan als best ervaren? Voor het gros van de mensen is een droge, windstille dag met temperaturen rond 20 graden waarschijnlijk meest ideaal. Als er dan ook nog eens wat bewolking aanwezig is met een lage luchtvochtigheid, dan kan het weerbeeld in ieder geval geen excuus meer zijn als je een bal net naast de lijn slaat.
Meer weten over wanneer je het best kan tennissen? Check dan ons tennis-weercijfer!