weeronline

Dit is waarom het zo vaak mistig is als sneeuw smelt

15 februari 2021, 17:11

Mist
aa38ec40-dooimist-1280x600
aa38ec40-dooimist-1280x600
aa38ec40-dooimist-1280x600

Bij mist wordt vaak aan koude herfst- of winternachten gedacht waarin de temperatuur sterk daalt. Wanneer sneeuw smelt lijkt het misschien onlogisch dat mist ontstaat, want om de sneeuw te laten smelten moet het juist warmer worden. Blijkbaar speelt niet alleen de temperatuur een rol. In dit artikel kun je lezen waarom het vaak mistig is zodra sneeuw smelt.

Mist bestaat uit hele kleine waterdruppeltjes die zo klein zijn dat ze in de lucht blijven zweven. Met het blote ook kun je de afzonderlijke druppeltjes niet van elkaar onderscheiden. Ook als het niet mistig is, zit er veel vocht in de lucht. Maar pas als de lucht teveel vocht bevat ontstaan kleine mistdruppeltjes. Je kunt dus mist krijgen door vocht toe te voegen, denk maar aan het nemen van een warme douche.

Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Daardoor ontstaat eerder mist dan bij een vergelijkbare hoeveelheid vocht in warmere lucht. Hierdoor zal tijdens een koude herfstnacht mist ontstaan en verdwijnt de mist overdag bij een stijgende temperatuur. De hoeveelheid vocht in de lucht kan daarbij gelijk blijven. Van alle seizoenen telt de herfst de meeste mistdagen.

Bij smeltende sneeuw vaak mistig weer

Voor het smelten van sneeuw is veel energie nodig. Probeer maar eens een bevroren pak spinazie met je handen te ontdooien, dat gaat niet. De warmte die daarvoor nodig is haalt de spinazie uit je handen en de sneeuw haalt warmte uit de lucht. De lucht wordt dus kouder en daardoor kan mist ontstaan. Als op een zonnige winterdag met een sneeuwdek de temperatuur boven het vriespunt stijgt, dan zal meestal geen mist ontstaan. De lucht is dan nog te droog voor mistvorming en de sneeuw smelt ook nauwelijks.

De grootste kans op mist door smeltende sneeuw hebben we bij een dooiaanval. De lucht is dan veel warmer, maar ook vochtiger. De smeltende sneeuw kan de lucht flink afkoelen waardoor deze minder vocht kan bevatten. Ook voegt smeltende sneeuw vocht toe aan de lucht en juist deze combinatie zorgt vaak voor mist. De mist kan aanhouden totdat de sneeuw is gesmolten of door een aantrekkende wind wordt weggeblazen.

Lees meer over de manieren hoe mist kan ontstaan.

Foto: Ben Saanen

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven