weeronline

Een tot drie tornado’s per jaar in Nederland

02 augustus 2023, 09:00

Tornado
De tornado in 2022 in Zierikzee. Foto: Leroy van Steenis.

Gemiddeld komen 1-3 tornado’s per jaar voor in Nederland. Lees hier meer over wat een tornado is en wat nodig is voor het ontstaan van dit weerfenomeen.

In Nederland komen tornado’s een tot drie keer per jaar voor. Op 25 juni 1967 vielen er twee doden en tien gewonden op een camping in het Noord-Brabantse Chaam. Deze tornado eiste ook het leven van vijf mensen in Tricht (Betuwe), er vielen tientallen gewonden. Op 17 augustus 1992 trok een tornado over Ameland; op een camping bij het plaatsje Nes viel één dode en raakten vijf mensen gewond.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Recente tornado’s in Nederland

Vrijwel elk jaar komen er wel enkele tornado's voor in ons land, gemiddeld zo'n 1-3 per jaar. Ook de laatste jaren was het bijna elk jaar wel raak. Op 4 juni 2019 veroorzaakte een EF1 tornado schade in o.a. het Gelderse dorp Rheden. De meest gefilmde en gefotografeerde tornado in Nederland was de tornado in Amsterdam op 9 augustus 2019.

In oktober 2021 waren er tornado's in onder andere Barendrecht en 's-Heerenberg. Op 27 juni 2022 ontstond flink wat schade door een tornado in Zierikzee en eerder dat jaar, op 22 mei 2022 was het raak in het Limburgse Beek. Op 4 juli 2023 veroorzaakte een zwakke tornado schade in de omgeving van Apeldoorn.

Slurf

Een tornado is een wervelwind van enkele tientallen tot enkele honderden meters breed. Hij is vaak zichtbaar als ‘slurf’ onder een bui, doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal vanaf het aardoppervlak wordt opgetild.

Een tornado ontstaat onder een fikse onweersbui. Er zijn twee belangrijke zaken die de kans op het ontstaan van een tornado groter maken. Zo is er een flink verschil in wind in de onderste (paar) kilometer nodig. Dit kan zowel in richting als in snelheid zijn. Daarnaast moet de wolkenbasis (de hoogte van de onderkant van de buienwolk) laag zijn.

Schaal

Tornado’s worden ingedeeld volgens de Enhanced Fujita Scale. Deze schaal is gebaseerd op de optredende schade aan bouwconstructies en loopt van EF0 tot EF5. Bij de lichtste categorie van EF0 worden windsnelheden van 105 tot 137 kilometer per uur gemeten en waaien er bijvoorbeeld enkele dakpannen van het huis.

Bij categorie EF5 waait het harder dan 322 kilometer per uur en is de schade catastrofaal, zoals ingestorte gebouwen. De levensduur van een tornado is meestal het beste uit te drukken in minuten. Een zeer krachtige houdt het weleens enkele uren uit.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven