In de zomer kunnen we er soms behoorlijk veel last van hebben: wespen! Een wespensteek kan pijnlijk zijn en bij sommige mensen zelfs een hevige allergische reactie opwekken. Daarnaast komen ze af op voedsel en kunnen ze je zomerse etentje in de buitenlucht in de soep laten lopen. Maar wat gebeurt er met die zwerm wespen in de winter?
Een wespenkolonie bestaat uit drie verschillende types wespen: de koningin, de mannetjes en de werksters. De koningin legt eerst eitjes waar de werksters uit komen, dan volgen de mannetjes en als laatste nieuwe koninginnen. Vooral later in de zomer zijn ze allemaal aanwezig en het is een drukte van jewelste.
Na de zomer treden er verandering op in de wespenkolonie. In de herfst gaat de nieuwe generatie wespenkoninginnen op zoek naar een plaats om te overwinteren. Ze laten de oude koningin en de rest achter in het nest. Vanwege een afname van insecten in de natuur zal een groot deel van de achtergebleven wespen de winter niet overleven door een gebrek aan voedsel.
Koning(in) Winter
De nieuwe koningin zit ondertussen droog en beschut op haar overwinteradres en ze gaat in een diepe winterslaap. In het voorjaar wordt ze gewekt uit haar winterslaap door de warmte van de zon. Vervolgens wordt er begonnen aan de bouw van een nieuw nest. De koningin is meestal vrij lui en zoekt niet al te ver weg. Wanneer je in de winter een oud nest in de buurt van je huis aantreft, is er dus een grote kans dat je voorlopig nog niet van de wespen af bent.
Zachte winter, zeer veel wespen?
In de wintermaanden gaat dus een groot deel van de wespenkolonie dood met uitzondering van de nieuwe generatie koninginnen die zijn uitgevlogen. Tegenwoordig is het alleen niet zo vanzelfsprekend meer dat alle wespen het loodje leggen in de winter. Onze winters zijn namelijk een stuk zachter geworden, waardoor de planten in de natuur langer in bloei blijven.
Doordat de planten langer in bloei blijven, overleven de insecten ook beter. Aangezien de larven van insecten de voornaamste voedselbron zijn van wespen, is er een grotere kans om de winter te overleven. Ook de oude koningin kan in leven blijven en haar kolonie voortzetten. In de zomer na een zachte winter kan je dus rekening houden met flink wat wespen.
De weersomstandigheden in de winter en het vroege voorjaar zijn dus van groot belang voor de overlevingskansen van de koninginnen. Een combinatie van nat en koud weer met flink wat wind verkleint de kans om te overleven. Na een zachte winter kan een regenachtige periode in het voorjaar de koningin en haar nest alsnog in de problemen brengen. Aan de andere kant is een zachte winter met nauwelijks nachtvorst, weinig regen en veel zon ideaal. Wanneer de planten ook voldoende in bloei komen, is er een overdaad aan voedsel beschikbaar wanneer de koningin uit haar winterslaap ontwaakt.
Lees hier wanneer je het meeste last hebt van wespen.
Een ander geel-zwart exemplaar heeft een andere strategie voor de winter. Bijen overleven namelijk wel allemaal. In een bijennest wordt namelijk een voorraad honing aangelegd waar ze de hele winter nog profijt van hebben. Ondanks de overlast die beide soorten kunnen veroorzaken, zijn ze enorm belangrijk voor de natuur. Zonder de bestuiving van bloemen en planten komt mogelijk zelfs onze voedselvoorziening in gevaar. Daarnaast zorgen wespen ervoor dat er minder muggen zijn, waardoor wij niet massaal lek geprikt worden. Je kan ze dan ook het beste met rust laten en daarmee verklein je gelijk de kans om een steek op te lopen. Benieuwd hoe je wespen het beste uit je buurt houdt? Dat lees je hier.