Golf is een ultieme buitensport. Een rondje golf van achttien holes is voor de gemiddelde recreatie speler toch snel een uurtje of vier in de buitenlucht. In die vier uur kan het weer best veranderen.
Het weer heeft op verschillende manieren invloed op een rondje golf. De speler heeft natuurlijk met het weer te maken, maar ook de speelstijl, de tactiek en techniek moet aangepast worden omdat de weerselementen daar om vragen.
Tenslotte heeft ook de golfbaan zelf met de weersomstandigheden te maken. Droogte of juist nattigheid zorgen ervoor dat een baan er heel anders bij zal liggen waardoor ook het golfspel moet worden aangepast.
Wat is het ideale weer voor een golfronde? Dat is voor iedereen anders, maar het gros van de spelers loopt het liefst bij een temperatuur rond 21 graden en droog weer. Zon is fijn, maar wolkenvelden zijn ook prima en de wind moet zich rustig houden. Met die omstandigheden heeft een golfspeler weinig last van het weer. Helaas in Nederland is het weer meer wisselend en moet de golfspeler zich vaak instellen op andere weersomstandigheden.
Early birds: nevel en mist
Vroege starters (early birds) worden in het voorjaar en najaar nogal eens geconfronteerd met compleet andere omstandigheden aan het begin en einde van hun ronde. Op mooie rustige ochtenden in de lente en herfst kan het bijzonder vochtig zijn. Dauwtrappen is dan onvermijdelijk en goed waterdicht schoeisel een must. Naarmate de ronde vordert wordt de baan steeds droger en dat is vooral goed te merken op de greens. De eerste greens die gespeeld worden zullen veel trager zijn dan de laatste greens. Zo af en toe zal je op dit soort rondes ook even moeten wachten omdat de greenkeeper de green van dauw aan het ontdoen is.
Na een koude nacht is het later in de herfst of in de vroege lente niet onmogelijk dat je met rijp op de baan wordt geconfronteerd, in het ergste geval zit er zelfs wat vorst in de grond.
Veel vroege golfers zijn wel eens met het volgende scenario geconfronteerd. Vanuit een stad of woonwijk rijden ze naar de golfbaan die dan nog helemaal in nevelen is gehuld. Soms is de mist zo dicht dat je niet eens kan afslaan. Als de zon doorbreekt heb je natuurlijk wel de mooiste plaatjes op de golfbaan.
Golfen net na zonsopkomst of net voor zonsondergang kan soms echt een uitdaging zijn. Als de laagstaande zon in het verlengde van de hole staat, zie je soms geen hand voor ogen. Lastig om je bal te volgen.
Onstabiele dagen
Op dagen waarbij de temperatuur flink oploopt in de loop van de dag kan de atmosfeer onstabiel worden. In de ochtend is het zonnig, maar naarmate de ochtend vordert wordt de lucht onstabiel en ontstaan de eerste stapelwolken. Afhankelijk van de onstabiliteit kunnen stapelwolken in de middag uitgroeien tot buien. Op dit soort dagen is het ook vaak zo dat de wind in de ochtend nog rustig is, maar naarmate de onstabiliteit toeneemt de wind ook vlagerig wordt. Een vroege ronde is dan misschien beter om te lopen.
Een warmtefront, geleidelijk andere omstandigheden
Je bent je golfronde gestart met prima weersomstandigheden. Wel is er al veel hoge bewolking boven de baan die steeds dikker wordt. De zon kwam er misschien eerst nog doorheen, maar gaat inmiddels schuil achter de grijze deken. Het is een typisch patroon voor een warmtefront dat nadert. Afhankelijk van hoe snel het front trekt kan het op de tweede negen ook wel eens gaan regenen. Waarschijnlijk wordt het dan ook niet meer droog voordat je het clubhuis bereikt. Het is handig om op dit soort dagen je regenkleding in de tas te hebben.
Golf en weer onafscheidelijk
Golf en weer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Temperatuur, wind en neerslag hebben veel invloed op de golfer en zijn spel. Het bezig zijn in de natuur in combinatie met de veranderende weersomstandigheden maken de sport mede zo leuk en uitdagend.
Als je klaar wilt zijn om bij bepaalde weersomstandigheden goed voor de dag te komen dan is er eigenlijk maar een oplossing: oefenen en trainen in dezelfde weersomstandigheden. Succes!