De Noordpool: eindeloze ongerepte natuur, enorme velden van ijs en ijzige kou. Begin jij te ijsberen van de kou als je alleen al het woordje ‘Noordpool’ ziet? Het ijsgebied spreekt tot de verbeelding, maar hoe koud is het eigenlijk op de Noordpool?
Van september tot mei is het winter op de Noordpool. De dagen worden steeds korter en uiteindelijk is de zon maandenlang niet meer te zien. Omdat zonlicht ontbreekt kan het ijskoud worden. Februari is de koudste maand van het jaar. Gemiddeld wordt het dan hooguit -32 graden! Juli is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur tussen -10 en +10 graden.
Wist je dat het koudste deel van de Noordpool helemaal niet op het noordelijkste puntje van onze aardbol ligt? Juist Siberië is het koudste van het hele poolgebied. Boven land koelt de lucht namelijk sneller af en is er geen invloed van de relatief warme zee. In Siberië kan het in december al kouder dan -40 graden Celsius worden, terwijl het op de pool zelf dan rond de -30 graden Celsius is.
Extreme temperaturen
De laagste temperatuur ooit gemeten in het noordpoolgebied is -67,7 graden Celsius. Deze temperatuur is gemeten in Ojmjakon. Ojmjakon is de koudste plaats van de bewoonde wereld. Op de noordelijkste bewoonde plaats ter wereld, op slechts 900 kilometer van de pool is in het plaatsje Alert in de zomer van 2019 een maximum van 21 graden gehaald. Niet eerder was het hier zo warm.
Is het op de Noordpool of op de Zuidpool kouder?
Op de Noordpool is het gemiddeld (veel) warmer dan op de Zuidpool. Dit komt omdat de Zuidpool een landmassa is en ook veel hoger boven zeeniveau ligt. De Noordpool is slechts ijs, dat op oceaanwater drijft. Dit water is relatief warm en zorgt voor mildere temperaturen op de Noordpool.
Wil je weten wat het weer doet in Nederland? Lees dan Weerbericht Nederland.