weeronline

Hoe worden skipistes geprepareerd?

01 maart 2024, 15:01

Wintersport
Een vers geprepareerde piste in de ochtend. Foto: Adobe Stock / yrabota

Skiën door een vers pak sneeuw is natuurlijk heerlijk, maar afdalen op een net geprepareerde piste is misschien nog wel lekkerder. Hoe zorgen ze er elke ochtend voor dat de pistes er weer zo mooi bij liggen? Het antwoord lees je in dit artikel.

Na een hele dag met skiërs en snowboarders op de pistes is het niet gek dat de pistes er op het einde van de dag een stuk minder goed bij liggen dan in de ochtend. Daarom worden na sluitingstijd de pistes geprepareerd zodat jij de volgende dag weer een schitterende afdaling kan maken. Als het dan ook nog eens Kaiserwetter is kan je optimaal genieten van de beste omstandigheden.

De pistenbully

Als je op wintersport bent geweest ben jij ze ongetwijfeld wel een keer tegengekomen; de rode opvallende pistenbully's. Dat zijn de voertuigen die er voor zorgen dat de pistes er de volgende dag weer mooi bij liggen. Pistenbully's hebben grote rupsbanden net zoals legertanks. Ze kunnen daarmee makkelijk over het oppervlak rijden en aan de voorkant hebben de voertuigen een schuiver zitten om eventuele sneeuw weg te schuiven. Aan de achterzijde zit een soort van kam waarbij de sneeuw geëgaliseerd wordt. Dit is te herkennen aan het ribbelige oppervlak wat je ziet als jij vroeg de pistes op gaat.

Lees hier al ons wintersportnieuws

De pistenbully's hebben een flinke motor, aangezien ze vaak steile hellingen moeten beklimmen. Zelfs de aller steilste hellingen kunnen beklommen worden. Er wordt dan gebruikt gemaakt van een trekkabel die vast wordt gemaakt aan een blok beton die bovenaan de piste staat. De pistenbully kan zichzelf op deze manier over de helling heen trekken.

Een pisten bully in actie. Foto: Adobe Stock / cohelia
Een pisten bully in actie. Foto: Adobe Stock / cohelia

Waarom ribbels?

Menig wintersportfanaat vindt het heerlijk om als één van de eerste op een net geprepareerde piste af te dalen. Maar waarom hebben de pistes eigenlijk een ribbelachtige structuur en is de piste niet gewoon glad? De ribbels zorgen allereerst voor een groter oppervlak. Meer sneeuw komt hierdoor in aanraking met de lucht dan wanneer de piste helemaal gladgestreken is. Een ander groot voordeel is dat je grip veel beter wordt op de piste. Bovendien zorgen de ribbels ervoor dat sneeuw minder snel onder je latten blijft plakken. Dit is voornamelijk het geval als het wat zachter is en de sneeuw in de laaggelegen pistes deels aan het smelten is.

Een ander groot voordeel is dat de sneeuw een stuk compacter wordt waardoor het langer blijft liggen. Ook waait de sneeuw minder snel weg en is de kans op lawines een stuk minder groot nadat een piste geprepareerd is.

Inschrijven Weeronline wintersport nieuwsbrief

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven