weeronline

Dit is de ideale slaapkamertemperatuur in de winter

09 december 2024, 20:24

Gezondheid
Een aangename temperatuur in je slaapkamer is belangrijk. Foto: Beter Bed.

IJsklompjes door de kou. Wanneer je het te koud hebt in bed, beïnvloedt dit je nachtrust. Belangrijk dus dat de temperatuur in je slaapkamer niet te warm, maar ook niet te koud is. Wat dan de ideale temperatuur voor je slaapkamer is en waarom, dat vertelt slaapadviseur Laura van Beter Bed.

De beste temperatuur voor je slaapkamer

Dé beste temperatuur voor in je slaapkamer bestaat niet. Dat is namelijk voor iedereen anders en is afhankelijk van je geslacht, lengte, gewicht en leeftijd. Toch kunnen we er gemiddeld van uitgaan dat een temperatuur in je slaapkamer van zo’n 16 tot 18 graden de beste temperatuur is om in te slapen.

De minimale slaapkamertemperatuur: 12 graden

Pas op voor temperaturen van 12 graden of lager in je slaapkamer. Vanaf deze temperatuur is het belangrijk om het juiste beddengoed te gebruiken omdat je lichaam te snel afkoelt. Vind je het fijn om in een koude slaapkamer te slapen en laat je daarom zelfs in de winter je raam open? Zorg er dan voor dat een pyjama, dekbed met warmteklasse 3 of 4 of flanellen hoeslaken je behoeden van het te erg afkoelen van je lichaam. Een koele slaapkamer helpt om beter te slapen, maar een té koude slaapkamer werkt juist averechts.

Waarom de ideale slaapkamertemperatuur zo belangrijk is

Bij de juiste slaapkamertemperatuur hoeft je lichaamstemperatuur zich zo min mogelijk te corrigeren, zodat je slaap niet verstoord wordt. Is je slaapkamer te warm? Dan kan je lichaam niet zo goed afkoelen en ga je zweten om te corrigeren. Bij een te koude slaapkamer wil je lichaamstemperatuur zich ook aanpassen tot de juiste temperatuur. Allemaal factoren waardoor jij niet goed kunt slapen. Je komt lastig in slaap en wordt sneller wakker, doordat je lichter slaapt. Bij een gezonde temperatuur in je slaapkamer zul je hier geen last van hebben en kan je lichaam zich focussen op alle herstelprocessen.

Lees ook: Dit zijn de beste weersomstandigheden om te slapen

Lees ook:

Je lichaam als temperatuurregelaar

Of je het nu snel koud of juist warm hebt, je lichaamstemperatuur daalt altijd gedurende de avond en nacht. Wist je dat dit zelfs wel 2 graden kan zijn? Dit gebeurt vanaf het moment dat het slaaphormoon melatonine vrijkomt, gemiddeld zo’n twee uur voordat je naar bed gaat. Je hartslag daalt en je lichaam is druk bezig met herstelprocessen zoals spieren herstellen en gebeurtenissen verwerken. Stijgt je lichaamstemperatuur weer? Je lichaam weet dat het tijd is om op te staan. Door in een koelere slaapkamer te slapen met een gezonde slaaptemperatuur, help je je lichaam dus met een seintje dat het bedtijd is.

De temperatuur in je slaapkamer tijdens de winter

Ligt de slaapkamertemperatuur in de winter tussen de 12 en 15 graden? Dit is prima, maar zorg dan wel voor passend beddengoed. Een extra (warm) dekbed, flanellen dekbedovertrekken of een plaid kunnen het verschil maken. Nog steeds is het advies om je slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden te houden. Staat de verwarming aan in huis, inclusief op je slaapkamer? Let dan op dat het door de verwarming niet plots te warm is in de slaapkamer. Dan daalt de luchtvochtigheid en heb je kans op een loopneus of hoesten in je slaap. Zet je graag het raam open voor frisse lucht? Zorg dan dat het niet kouder wordt dan 12 graden in je slaapkamer. Dit is te koud, ook in de wintermaanden.

Herken je dit: Koude voeten in bed

Slapende vrouw in bed. Foto: Beter Bed.
Slapende vrouw in bed. Foto: Beter Bed.

Tips om je slaapkamer én lichaam warm te houden

Wellicht dat deze slaaptips je helpen bij het bereiken van een gezonde temperatuur voor in de slaapkamer, ook in de winter.

  1. Zorg ook in de koude maanden voor ventilatie van je slaapkamer door bijvoorbeeld overdag de ramen een à twee uur open te zetten.
  2. Staat de verwarming aan op de slaapkamer? Let dan op dat de luchtvochtigheid op peil blijft.
  3. Trek een pyjama aan om je lichaam niet te veel te laten afkoelen.
  4. Neem een warm bad of douche voor het slapengaan.
  5. Slaap onder een winterdekbed of dekbed met minimaal warmteklasse 1 of 2.
  6. Zorg voor warm beddengoed van bijvoorbeeld wol, dons of flanel.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven