In het voorjaar komt het nog weleens tot vorst en dat kan funest zijn voor bloeiende fruitbomen. Om te voorkomen dat opengaande knoppen en bloesem bevriezen spuiten telers de bomen nat met water. Het klinkt misschien gek, maar juist het bevriezen van dit water op de knoppen en bloesem voorkomt dat de toekomstige vrucht beschadigd raakt. Hoe dat kan lees je hier.
Het natspuiten van bomen is een hele goede manier om knoppen en bloesem te beschermen tegen vorst. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de takken. Dat werkt op twee manieren.
Ten eerste isoleert het ijs de takken en zorgt er daarmee voor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet bereikt. Ten tweede komt bij het bevriezen van water een beetje warmte vrij. Een vergelijkbaar, maar omgekeerd effect kun je voelen in de zomer, bij het verdampen van water. Wanneer water verdampt koelt het oppervlak waar dat water op ligt af. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je uit het zwembad stapt. Zolang je nog nat bent lopen de rillingen over je lijf. Je wil zo snel mogelijk een handdoek pakken, of lekker opwarmen in de zon.
Andere manieren om fruitbomen te beschermen tegen vorst
Een andere manier om te voorkomen dat de knoppen van fruitbomen bevriezen zijn vuurpotten. De warmte van het vuur zorgt er dan voor dat de temperatuur van de bloesem en knoppen boven nul blijft. Vuurpotten worden vaak buiten ons land gebruikt, bijvoorbeeld bij grote wijngaarden in Frankrijk en Zuid-Europa.
Daarnaast kan met een helikopter over een boom- of wijngaard worden gevlogen. Tijdens een heldere nacht met weinig wind is de temperatuur aan de grond vaak lager dan een paar meter boven het aardoppervlak. De wind van de wieken zorgt voor menging van de lucht uit deze twee lagen, waardoor de temperatuur aan de grond oploopt.
Weten hoe koud het komende nacht wordt? Lees dan ons weerbericht.