weeronline

Dit is waarom het soms zoveel kouder aanvoelt dan de thermometer zegt

09 januari 2024, 10:05

Gezondheid
Lage gevoelstemperatuur door de koude wind. Foto: Anne-Marie van Iersel

Soms stap je in de winter naar buiten en voelt het veel kouder aan dan je verwacht had. De thermometer wijst helemaal geen lage temperatuur aan, maar het voelt alsof het (stevig) vriest. In dit geval spreken we van een lage gevoelstemperatuur. In dit artikel leggen we uit hoe de gevoelstemperatuur bepaald wordt.

In de winter kan het verschil tussen de gevoelstemperatuur en de luchttemperatuur erg groot zijn. Zeker bij winterkou is het goed om de gevoelstemperatuur in de gaten te houden, omdat die daadwerkelijk effect op je lichaam heeft. Op basis van de gevoelstemperatuur kun je je dan goed warm aankleden.

De gevoelstemperatuur in de winter wordt bepaald door de wind. Bij nul graden en een storm is de temperatuur voor het gevoel 10 graden onder nul. Bij -10 en een stevige noordoostenwind kan de gevoelstemperatuur dalen tot -20.

Gevaar voor onderkoeling en bevriezing

In de tabel hieronder is te zien op welke gevoelstemperatuur je uitkomt bij een combinatie van een bepaalde windkracht en temperatuur. Zodra de gevoelstemperatuur onder het vriespunt duikt is het belangrijk je extra warm aan te kleden.

De gevoelstemperatuur wordt bepaald door de temperatuur en de windkracht.
De gevoelstemperatuur wordt bepaald door de temperatuur en de windkracht.

Bij een gevoelstemperatuur van 15 graden onder nul is er kans op onderkoeling en bevriezing. Er wordt dan vaak gewaarschuwd met code geel. Goed warm aankleden en niet te lang in de kou verblijven is dan het devies. Hoe lager de gevoelstemperatuur hoe sneller dit kan gaan.

Beneden -20 wordt gewaarschuwd met code oranje. Een dergelijk lage gevoelstemperatuur komt volgens het KNMI gemiddeld eens in de twee jaar voor. Binnen 30 minuten kun je dan al te maken krijgen met ernstige onderkoeling. Het is dan raadzaam om niet te lang aaneengesloten buiten te verblijven. Hoe lager de gevoelstemperatuur des te dringender dit advies wordt. Als dit nodig wordt geacht vanwege de impact van de kou op de samenleving kan hiervoor code rood worden uitgegeven.

Bij koud winterweer is het belangrijk om je warm aan te kleden. Foto: Francien Tax
Bij koud winterweer is het belangrijk om je warm aan te kleden. Foto: Francien Tax

Kanttekeningen bij de gevoelstemperatuur

De gevoelstemperatuur wordt berekend met een wetenschappelijke formule, die rekening houdt met hoe snel een menselijk lichaam warmte verliest. De temperatuur geldt voor een gezond volwassen persoon van gemiddelde lengte en gewicht, die in beweging is in de buitenlucht. Heb je minder vet op je botten dan zul je het nog sneller koud krijgen dan de gevoelstemperatuur je vertelt. Ook bij stilstaan heb je het sneller koud. Loop je echter met de wind in de rug en de zon op je gezicht dan zul je het minder koud ervaren dan ons weerbericht met de gevoelstemperaturen je vertelt.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven