weeronline

Wat is een medicane?

16 maart 2023, 08:00

Orkanen
Medicane Ianos. Foto: Adobe Stock / Sasa Kadrijevic

Een orkaan op de Middellandse Zee wordt een ‘medicane’ genoemd. Dit is een samenvoeging van de Engelse term voor orkaan, ‘Hurricane’ en ‘Mediterranean’, de Middellandse Zee dus. Hierbij kunnen de windsnelheden oplopen tot orkaankracht. Medicanes zijn vrij zeldzaam.

Een medicane heeft veel vergelijkbare karakteristieken met een orkaan die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Echter moeten we er wel bij vermelden dat medicanes een stuk minder hevig zijn dan de orkanen die regelmatig het vasteland van de Verenigde Staten aandoen. Daarnaast is de omvang van een medicane in de Middellandse Zee veel kleiner dan de grootte die een orkaan kan bereiken. Toch kunnen medicanes voor ernstig noodweer zorgen en windsnelheden bereiken tot ruim 150 km/uur. Daarnaast produceren ze hevige regenval wat kan leiden tot ernstige overstromingen.

Medicane Ianos sterkste tot nu toe

De laatste medicane boven de Middellandse Zee vond plaats in 2020. Eind september trok medicane Ianos over Griekenland. Dit is ook meteen de medicane met de hoogst gemeten windsnelheden ooit, namelijk 159 km/uur. Dit is gelijkwaardig aan een orkaan van de tweede categorie. Eenmaal aan land gekomen zorgde het systeem voor hevige overstromingen, meerdere slachtoffers, en ruim 100 miljoen euro aan schade.

Medicane Ianos zorgde voor veel schade in Griekenland. Foto: Adobe Stock / Netfalls
Medicane Ianos zorgde voor veel schade in Griekenland. Foto: Adobe Stock / Netfalls

In september 2018 trok medicane Zorbas over Griekenland. Boven land is geen orkaankracht gemeten, maar boven zee was er zeer waarschijnlijk wel sprake van. In 2017 was bijna sprake van een medicane. Storm Numa bereikte op 18 november 2017 windkracht 11, maar behaalde net geen orkaankracht. Diezelfde dag trok de storm over Griekenland, met veel schade tot gevolg.

De vorige medicane vond in november 2014 plaats. Toen werden Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa. Op Malta piekte de wind naar 154 km per uur!

Medicane seizoen duurt tot en met januari

Het ‘orkaanseizoen’ boven de Middellandse Zee loopt van september tot en met januari. Op dat moment is het zeewater het warmst. Wanneer koude lucht vanuit het verre noorden over het warme zeewater stroomt ontstaan zware onweersbuien. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn kunnen deze onweersbuien samenklonteren, waardoor zich een medicane kan vormen. Het vormingsproces is nagenoeg hetzelfde als bij ‘gewone’ orkanen, die jaarlijks de Filipijnen, de Verenigde Staten en andere landen in de subtropen treffen. Echter is er één groot verschil. Medicanes kunnen, in tegenstelling tot orkanen, wel gevormd worden als het zeewater een temperatuur heeft lager dan 27 graden.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over orkanen

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven