Februari verliep met gemiddeld over het land 162 uur zon recordzonnig. Het oude record stond op naam van 2003 met 150,5 uur. De zon scheen bijna twee keer zoveel als de normaal van 85 uur. Dit aantal zonuren zou niet misstaan in april! Met in De Bilt gemiddeld 0,7 graden was de koudste februari sinds 1996. Dit kwam vooral door een ijskoud slot met maxima onder nul en regionaal minima onder -10! Met gemiddeld circa 32 mm tegen 55 normaal was het een droge wintermaand, maar de Wadden werden op de valreep getrakteerd op een dik pak sneeuw.
De winter begon nog opvallend somber, maar februari maakte dit meer dan goed. Met uitzondering van Maastricht werd op alle weerstations, waar al meer dan 100 jaar wordt gemeten, een nieuw zonrecord geboekt. Vlissingen spant de kroon met maar liefst 184 uur zon! Het oude record van 146 uur werd daarbij verpletterd! Normaal schijnt de zon in Vlissingen in april 187 uur.
Koudste februari sinds 1996
De gemiddelde temperatuur in februari lag ruim tweeënhalve graad beneden het normale peil, met 0,7 graden tegen 3,3 graden gebruikelijk. Bijzonder is dit niet, sinds 1901 was het in 20 februarimaanden nog kouder. In 1956 was het gemiddeld -6,7 graden. In het oosten was de maand iets kouder met gemiddeld -0,5 graden op weerstation Twenthe, nabij Enschede. In Vlissingen was het gemiddeld +2,2 graden. Februari was vooral gevoelsmatig een koude wintermaand. Het vroor op 23 nachten tegen 13 normaal. Sinds 1986 hebben we niet zo veel vorst gehad in februari. Het aantal ijsdagen (maxima lager dan 0 graden) bleef achter met 1 dag tegen 2 normaal. Op 4 nachten kwam het tot matige vorst (minima lager dan -5) en dat is normaal. Strenge vorst kwam, net als de afgelopen vijf jaar, niet voor. Normaal daalt het kwik in De Bilt eens in de vier jaar in februari onder -10 graden.
Schaatsen op ijsbanen begin februari
Tot 10 februari vroor het in de nachten op uitgebreide schaal. Overdag lag de temperaturen enkele graden boven nul. Daarbij was het droog en vrij zonnig winterweer. Alleen op de 6e viel in de Limburgse heuvels circa 10 cm sneeuw. Na een paar nachten met matige vorst kon op verschillende ijsbanen worden geschaatst. Pas op 7 februari werd de eerste officiële matige vorst van de winter gemeten met in De Bilt -6,8 graden. In de nacht naar 8 februari koelde het op weerstation Twenthe (bij Enschede) af naar -9,6 graden. Op de besneeuwde Limburgse heuvels werd het lokaal nog wat kouder.
Glad carnavalsweekend
In het carnavalsweekend ging de middagtemperatuur omhoog, maar de nachten bleven koud met vorst. Soms vielen winterse buien en er was vaak gladheid door bevriezing en winterse neerslag. Op 15 februari kwam het zuiden eventjes in zeer zachte lucht terecht. In het Zeeuwse Westdorpe werd het 11,1 graden. De dagen daarna werd het gevoelig kouder met in de nachten lichte tot matige vorst.
Zeer lage gevoelstemperaturen en pak sneeuw op de Wadden
Echt koud werd het pas vanaf 25 februari. Daarbij was het meestal zonnig, maar in het Waddengebied ontstonden, door de combinatie van ijskoude lucht en relatief warm zeewater, stevige sneeuwbuien. Op Ameland lag 27 februari 20 cm sneeuw!
In de slotdagen van februari werden de laagste temperaturen van de winter genoteerd. In de vroege ochtend van 27 februari werd het in Eindhoven -10,1 graden en daarmee werd op de valreep op een officieel KNMI-station de eerste strenge vorst van deze winter gemeten. Ook op 28 februari werden regionaal temperaturen beneden -10 gemeten. In Woensdrecht (Noord-Brabant) en Nieuw-Beerta (Oost-Groningen) werd het respectievelijk -10,5 en -10,2 graden. De gevoelstemperatuur lag daarbij tussen -12 en -19 graden. Door de snijdende oostenwind was het ’s middags voor het gevoel nauwelijks warmer! De laatste acht dagen van februari waren in De Bilt gemiddeld -2,0 graden. De derde decade van februari was sinds het begin van de metingen slechts 7 keer kouder! Dit was voor het laatst in 1986, toen het gemiddeld -5,5 graden was.
Op de valreep van de winter een kouderecord
Het was officieel de koudste 28 februari ooit gemeten. In De Bilt werd het maximaal -4,6 graden. Daarmee was het record van -1,6 graden uit 1904 verpulverd. Zo laat in het winterhalfjaar (november-april) was de maximumtemperatuur alleen op 6 maart 1942 nog lager! Toen werd het in De Bilt maximaal -4,8 graden. Het was in De Bilt bovendien de koudste dag sinds februari 2012. Opmerkelijk genoeg was het pas de eerste officiële ijsdag (maxima in De Bilt onder nul) van de winter.
Op weerstation Twenthe was het met -6,0 graden als maximum het koudst. Niet eerder werd zo laat in het seizoen op een van de huidige KNMI-stations zo’n lage maximumtemperatuur gemeten.
Foto: Jannes Wiersema