De eerste maand van de meteorologische zomer was meteen warm en droog. Juni sloot zonovergoten en zomers tot lokaal tropisch af. Met 17,5 graden tegen 15,6 normaal was juni 2018 zeer warm. Gemiddeld over het land viel 29,3 mm regen tegen 68 normaal. Daarmee staat 2018 op de tiende plaats in de lijst met droogste junimaanden. Met 213 uur zon was het ook wat zonniger dan normaal.
De gemiddelde temperatuur van juni is uitgekomen op 17,5 graden. Daarmee is het de op vijf na warmste juni sinds 1901. Vorig jaar beleefden we de warmste junimaand ooit gemeten.
Veel zachte nachten
Het temperatuurverloop kende weinig extremen. Op 7 juni werd in De Bilt de hoogste maximumtemperatuur genoteerd met 28,6 graden. In Hupsel (de Achterhoek) werd het op deze dag 30,3 graden. Op 30 juni werd het opnieuw lokaal tropisch warm. In het Limburgse Arcen steeg de temperatuur naar 30,1 graden.
De hoge maandgemiddelde temperatuur wordt vooral veroorzaakt door veel zachte nachten. Tijdens ongeveer de helft van de nachten lag de minimumtemperatuur rond 15 graden. Slechts op een paar nachten werd het kouder dan 10 graden. De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op de 23e met 8,9 graden. Voor de koudste nacht van de maand is dit een zeer hoge waarde. Sinds 1901 was de laagste waarde van de maand slechts één keer nog hoger, met 9,2 graden in 2016. Ondanks de overwegend zachte nachten werd toch lokaal vorst aan de grond waargenomen. In de vroege ochtend van 26 juni werd in Gilze-Rijen (nabij Tilburg) op klomphoogte -0,6 graden gemeten.
De maand telt maar liefst 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) tegen 14 normaal. Het kwam in De Bilt tot 6 zomerse dagen. Normaal bereikt de temperatuur 5 keer de 25 graden. Tot tropische warmte is het niet gekomen. Gemiddeld komt het eens in de drie jaar tot tropische temperaturen in De Bilt (minstens 30 graden op de thermometer).
In top-10 droogste junimaanden
Juni was dit jaar zeer droog met gemiddeld over het land 29,3 mm regen tegen 68 normaal en staat daarmee op een tiende plek in de lijst met droogste junimaanden. Daarbij kwam het alleen op 1, 7 en 8 juni regionaal tot zware buien. Op 1 juni waren de buien vooral voor Zuid-Drenthe met als natste plek Zweelo (66 mm). Op 7 juni deden de buien het oosten van Brabant en Noord-Limburg aan; in Someren viel 44 mm. Op 8 juni was het in de Gelderse Vallei, de westelijke Veluwe en de Achterhoek nat.
Op andere dagen viel af en toe wat lichte (mot)regen, waarbij het onder de bomen nog droog bleef. Op veel plaatsen in het midden, westen en zuiden is het de droogste juni sinds 1901. In het zuidwesten van Zeeland bleef het nagenoeg droog met slechts 2,2 mm in Philippine. Ook elders in Zeeland en in Brabant en Zuid-Holland bleef de neerslagsom op een aantal plaatsen onder 10 mm steken. Het Drentse Zweelo kreeg de meeste neerslag met 85,5 mm.
Neerslagtekort neemt snel toe
Mei 2018 verliep recordwarm, zeer zonnig en gemiddeld over het land al behoorlijk droog. Samen met een warme en zeer droge juni veroorzaakt dit een flink neerslagtekort. Het verschil tussen verdamping en neerslag groeide deze maand van 70 naar 150 mm. Er verdampte sinds 1 april (begin groeiseizoen) 150 mm neerslag meer dan er viel.
Iets zonniger dan normaal, bewolkte periode midden in de maand
Zonnige dagen en dagen met wolkenvelden wisselden elkaar af. Daarbij waren regelmatig flinke verschillen in het land. Vooral in de periode 12 t/m 24 juni waren er veel overwegend bewolkte dagen. De stroming was vaak noordwestelijk en vanaf de Noordzee trokken uitgestrekte wolkenvelden over het land. De laatste zes dagen van de maand verliepen zeer zonnig.
Over de hele maand genomen scheen de zon het meest in het zuidwesten. In Vlissingen scheen de zon 251 uur. In Leeuwarden bleef de teller blijven steken op 191 uur. Gemiddeld over het land kwam het totaal uit op 213 zonuren en daarmee is het aan de zonnige kant. Normaal telt juni 201 uur zon.
Foto: Jannes Wiersema