December 2020 gaat de boeken in als een natte maand. Met gemiddeld over Nederland 106 mm tegen 80 normaal komt deze maand op een vijftiende plek van natste decembermaanden. Het regende niet alleen vaak, het was ook nog eens zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,5 graden tegen 3,7 normaal. De zon scheen gemiddeld over Nederland 45 uur; 4 uur minder dan de gebruikelijke 49 uur.
Droge dagen waren er in december niet bij, want op werkelijk alle decemberdagen viel wel ergens in Nederland regen. Met zoveel dagen waarop het ergens regende is het niet verwonderlijk dat de maand een stuk natter was dan normaal. Wel zijn er grote regionale verschillen. Zo was het in het midden en noorden op veel plaatsen kletsnat met meer dan 100 mm regen. In het zuiden was de neerslagsom deze maand juist vrij normaal met 60-80 mm.
De minste neerslag viel in het Limburgse Schinveld met net geen 55 mm. Het natst was het in de omgeving van Castricum met ruim 150 mm. De natste dag was 23 december met op Texel maar liefst 57 mm regen in een etmaal. Ook in Vroomshoop (Overijssel) en Kuinre (Noordoostpolder) kwam die dag (ruim) 50 mm regen naar beneden. Het was het ‘hoogtepunt’ van een serie zeer natte dagen.
Sneeuwvlokken kregen we pas op de ochtend van 29 december voor het eerst te zien in de provincie Groningen. Zelfs natte sneeuw was de winterliefhebber voor die tijd niet gegund. Voor het tiende jaar op rij verliep Kerst groen. Winter kon je het in december dus nauwelijks noemen en het leek eerder herfst. Er viel namelijk niet alleen veel regen, ook hadden we soms te maken met flink wat wind. Op 27 december kwam het aan de kust officieel tot storm. Het was alweer de zevende storm van het jaar.
Foto: Ab Donker
December 2020 was zacht, ondanks koud begin en slot
Echt winteren wilde het niet in december en dat terwijl het in de eerste en laatste week van de maand wel kouder was dan normaal. Dit koudere weer werd van 12 tot en met 24 december compleet tenietgedaan door een serie boterzachte dagen. Hierdoor komt de gemiddelde temperatuur uiteindelijk ruim boven normaal uit met 5,5 graden tegen 3,7 normaal.
De hoogste temperatuur van deze decembermaand werd gemeten op 22 december. In het Limburgse Arcen werd het maar liefst 14,7 graden, een warmterecord. Op liefst 11 dagen kwam de temperatuur regionaal in de dubbele cijfers uit, namelijk op 1 december en van 14 tot en met 23 december.
Het koudst was het op 8 december. In het Brabantse Woensdrecht koelde het toen af naar -4,8 graden. Matige vorst met temperaturen beneden -5 graden hebben we deze maand dus nergens in Nederland gehad. Opvallend was wel dat het tot een ijsdag kwam, waarop het de hele dag bleef vriezen. In het Gelderse Hupsel werd het op 10 december maximaal -0,2 graden. Dat het de hele dag zo koud bleef kwam door hardnekkige mist.
Regionaal erg somber
Met gemiddeld over Nederland 45 zonuren was het een fractie somberder dan normaal, maar er waren ook regio’s waar de zon wel erg weinig scheen. Zo was de zon in het Drentse Eelde slechts 29 uur te zien, 18 uur minder dan normaal. Veel meer zon kreeg het zuiden, met bijvoorbeeld in Vlissingen 56 uur en in Maastricht 50 uur. Dat was een paar uur meer dan gebruikelijk.
In De Bilt heeft de zon op tien dagen helemaal niet geschenen. Normaal telt december op het hoofdstation dertien zonloze dagen. Het aantal dagen met minder dan een uur zon was maar liefst 22. Omdat het zo vaak somber was en we slechts spaarzame opklaringen hadden, was de unieke samenstand van Jupiter en Saturnus vrijwel nergens te zien.
Foto: ANP / Koen van Weel