weeronline

Winter was zacht, nat en wat zonneschijn betreft normaal

01 maart 2021, 08:22

Weeroverzichten
c6914cce-weerfotoad-schouteren-1280x600

De winter van 2020-2021 was, mede door een duidelijk te zachte december, een halve graad te zacht. Een droge februari kon niet voorkomen dat de winter als nat de boeken in ging. Het aantal zonuren was over de hele winter gezien vrij normaal. Deze winter kwam het vaak tot een waarschuwing. Maar liefst twee keer werd een weeralarm (code rood) uitgegeven.

Over de maanden december, januari en februari is de winter aan de zachte kant met 4,4 graden tegen 3,9 normaal. In de vorige klimaatperiode (1981-2010) zou de winter nog een volle graad te zacht zijn. In De Bilt kwam het deze winter tot 32 vorstdagen tegen 35 normaal. Op negen daarvan kwam het tot matige vorst met een minimumtemperatuur beneden -5 graden en de flinke vorstperiode in februari zorgde ook voor twee strenge vorstnachten met temperaturen beneden -10 graden.

Voor het eerst sinds 25 januari 2013 werd strenge vorst op het hoofdstation waargenomen. De laagste temperatuur in De Bilt was -10,9 graden. Deze temperatuur werd gemeten op 12 februari. De allerlaagste temperatuur deze winter was -16,2 graden op 9 februari in het Gelderse Hupsel.

Grafiek temperatuur de bilt 2020-2021 winter
Grafiek temperatuur de bilt 2020-2021 winter

Door de volle winterweek kwam het ook tot zeven ijsdagen waarop de temperatuur de hele dag onder het vriespunt bleef. In een normale winter zijn zes ijsdagen gebruikelijk. In de vorige winter kwam het helemaal niet tot een ijsdag. Regionaal kwam het in de huidige winter ook tot een koudegolf. Een officiële koudegolf werd niet genoteerd. Op het hoofdstation in De Bilt bleef het weliswaar vijf dagen achtereen vriezen, maar op een tiende graad na werden geen drie strenge vorstnachten genoteerd.

d3ad53bb-temperatuurwinter
d3ad53bb-temperatuurwinter

Vier datum-warmterecords op rij

De winterweek werd ingeruild voor een periode met lenteachtige temperaturen. De temperatuur steeg op maar liefst zes dagen (op rij) tot boven 15 graden, iets dat in een hele winter niet eerder is voorgekomen. Het oude record was vier dagen boven 15 graden en werd genoteerd in de winter van 2018-2019. Op 20 februari was de eerste officiële lentedag met 15 graden in De Bilt. Van 21-24 februari werden ook vier datum-warmterecords op rij genoteerd.

Natte winter door december en januari

Door de natte december en januari was de winter als geheel nat. December had gemiddeld over het land 113 en januari 96 millimeter. Februari is een droge maand met 50 millimeter tegen 60 normaal. In totaal viel er deze winter gemiddeld over het land 259 millimeter tegen 219 normaal.

Neerslag winter 2020-2021
Neerslag winter 2020-2021

Februari was een zonnige maand

De maanden december en januari waren somber. In december scheen de zon gemiddeld over het land 48 uur tegen 58 uur normaal. Slechts 34 uur was de zon te zien In het Drentse Eelde. In het zuiden was het een stuk zonniger met in Vlissingen ruim 60 en in Maastricht 50 uur. In januari scheen de zon gemiddeld over het land 58 uur tegen 69 normaal. Opnieuw dus gemiddeld 10 uur minder dan gebruikelijk. De zonnigste regio in januari was het noordwesten met in Den Helder 73 uur zon.

Februari was wel een zonnige maand met circa 27 uur meer zon dan gebruikelijk. Hierdoor was de winter in zijn geheel iets zonniger dan normaal.

De meeste zonuren waren voor de kustgebieden. In het zuidwesten scheen de zon 256 uur en in het noordwesten 236 uur. In de rest van het land scheen de zon overal iets meer dan 200 uur in de hele winter.

zonuren winter 2020-2021
zonuren winter 2020-2021

Tweemaal een weeralarm deze winter

Er werd deze winter tot tweemaal toe een weeralarm (code rood) uitgegeven. Op 7 februari gold code rood voor sneeuwjacht, sneeuwduinen en gladheid. Een week later, aan het eind van de vorstperiode was opnieuw sprake van een weeralarm. Dit keer werd gewaarschuwd voor ijzel in het hele land.

Code oranje werd ook uitgegeven. In de Nieuwjaarsnacht gold namelijk code oranje voor slecht zicht in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Op 9 januari gold code oranje voor ijzel. Op 1 februari was het opnieuw raak ten noorden van de grote rivieren: code oranje voor ijzel. Ook op 8 februari was sprake van code oranje. Een dag na het weeralarm voor de sneeuwstorm bleef de hele dag nog code oranje van kracht in verband met grootschalige gladheid door gevallen sneeuw. In totaal werd op maar liefst 50 dagen een waarschuwing uitgegeven. Het vaakst voor de kans op gladheid.

Foto: Ad Schouteren

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven