De eerste maand van het jaar was somber. De zon scheen gemiddeld over het land slechts 50 uur tegen 68 normaal. De vele wolken resulteerde niet in een natte maand, want gemiddeld viel 59 millimeter tegen 72 normaal. De gemiddelde temperatuur komt uit op 5,3 graden tegen 3,6 normaal en daarmee is de eerste duidelijk te warme maand alweer een feit.
De maand begon bijzonder zacht in ons land. Net als de laatste dagen van december werden ook op 1 en 2 januari warmterecords genoteerd. In De Bilt steeg de temperatuur op Nieuwjaarsdag naar maximaal 13,2 graden en in Maastricht werd het zelfs 15,1 graden. Niet eerder was het zo vroeg in het jaar al zo warm.
Een dag later kwam het opnieuw tot warmterecords en dat was zelfs de vierde dag op rij. In Westdorpe werd het maximaal 14,5 graden en in Woensdrecht werd het 14,4 graden. De Bilt kon geen datum-warmterecord noteren. Het werd 13,0 graden en het oude record bleef staan op 13,4 graden (1988).
Anderhalve graad te zacht
De gemiddelde temperatuur kwam deze maand uit op 5,3 graden tegen 3,6 graden normaal. Daarmee was het ruim anderhalve graad zachter dan het klimatologische gemiddelde van 1991-2020. Het verschil van januari 2022 met de vorige klimaatperiode is ruim twee graden, want het klimaatgemiddelde over de periode 1981-2010 was 3,1 graden.
De temperatuur daalde in De Bilt tijdens zeven nachten tot onder het vriespunt. Gebruikelijk vriest het op twaalf dagen licht. Tot matige vorst met een minimumtemperatuur onder -5 graden is het in De Bilt niet gekomen, want de laagste temperatuur was -2,6 graden. Het is overigens al het negende jaar op rij dat de maand januari geen strenge vorst opleverde met temperaturen beneden -10 graden. De laatste keer dat het streng vroor in januari was in 2013.
Matige vorst (minimumtemperatuur beneden -5 graden) kwam deze maand nergens voor. De laagste temperatuur was -4,9 graden en werd gemeten in Twente op 11 januari.
Top-3-notering voor laagste maximumtemperatuur
In De Bilt is het niet kouder geweest dan 3,8 graden. Alleen in 1975 en in 1949 bleef de laagste maximumtemperatuur nog hoger dan dit jaar. In 1975 werd het in januari niet kouder dan 4,9 graden en in 1949 was het niet kouder dan 3,9 graden. De 3,8 graden van deze maand wordt gedeeld met januari 1921.
Lees ook: dit weer is normaal in januari
Weinig zon
De zon was deze maand niet vaak te zien. Vooral in de tweede helft van de maand was het vaak somber met veel bewolking en ook regelmatig nevel en mist. In De Bilt scheen de zon 43 uur en op maar liefst 13 dagen was de zon helemaal niet te zien. Gebruikelijk schijnt de zon in de eerste maand van het jaar op het hoofdstation 67 uur. De januarimaand met de minste zonuren deze eeuw is 2020. Toen scheen de zon met 40 uur nog net iets minder vaak.
Landelijk kwam het aantal zonuren uit op ongeveer 59 uur tegen 68 normaal. De meeste zonuren waren deze maand te vinden in de kustprovincies. In Den Helder kwam het aantal zonuren uit op 74 uur en in Vlissingen scheen de zon 72 uur. De meeste zonuren werden gemeten op Terschelling. Op het meetpunt Hoorn scheen de zon 76 uur. Het somberst was het in Arcen met slechts 35 uur zon.
Vaak een mistwaarschuwing
De sombere dagen gingen vaak gepaard met mist. Op negen dagen werd een waarschuwing voor slecht zicht uitgeven in de vorm van code geel. De meeste waarschuwingen voor mist werden in Noord-Brabant uitgeven. Op zeven dagen gold daar code geel. Op vijf dagen kwam het tot een waarschuwing voor gladheid en aan het begin van de maand gold code geel voor windstoten.
Op de laatste dag van de maand werd code oranje uitgegeven in Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden voor storm Corrie. Het was de eerste storm van het jaar en de enige van deze maand. We begonnen de maand lenteachtig met temperaturen van 15 graden en eindigde met storm.
Op veel plaatsen een droge maand
Deze maand kwam gemiddeld over het land uit rond 59 millimeter tegen 72 normaal. Vooral de eerste helft van de maand was nat met in De Bilt tot en met 15 januari 41 millimeter. Op 2 januari viel 13 en op 8 januari 15 millimeter. In de tweede maandhelft was het vaak droog of viel slechts wat lichte (mot)regen.
In het noorden van het land viel de meeste neerslag. De natste plaats was Delfzijl. Daar zat met 104 mm meer dan 100 millimeter in de regenmeter. Ook in het westen van Friesland was het nat met in Sint Annaparochie 96 en Heeg 95 millimeter.
In het zuiden viel de minste neerslag. In een strook van Zeeland over Noord-Brabant naar het noorden van Limburg viel op veruit de meeste plaatsen 30 tot 45 millimeter. In Middelburg viel slechts 28 mm en in Cadzand 29 millimeter.
Sneeuw werd deze maand nagenoeg niet waargenomen. Slechts in het eerste deel van de maand kwam het soms tot winterse buien die kortdurend een wit landschap achterlieten.