2022 was een droog jaar

01 januari 2023, 11:01

Weeroverzichten
Het jaar was droog, maar soms regende het flink. Foto: Ton Wesselius

Het jaar 2022 is droog de boeken in gegaan met gemiddeld over het land 798 mm tegen 853 normaal. De neerslag was redelijk verdeeld over het land en zoals gewoonlijk viel de meeste neerslag in de kustgebieden. Lokaal viel daar meer dan 850 mm. In het zuidoosten en oosten was het droger. Zo viel in Roermond slechts ongeveer 648 mm.

De meeste neerslag viel in het Zuid-Hollandse Lisse met 985 mm. Deze hoge neerslagsom komt door de maanden februari, juni, september en november. Daarmee zijn ook gelijk de natste maanden van het jaar genoemd.

Droge januari, kletsnatte februari

Het jaar begon met een droge januarimaand. Gemiddeld over het land viel 59 mm tegen 72 normaal. De meeste regen viel in de eerste helft van de maand. Februari tapte uit een heel ander vaatje. Het was zelfs de op drie na natste februarimaand sinds het begin van de metingen. Alleen in 2020, 1946 en 2002 was het nog natter.

Op sommige plaatsen viel meer dan 150 mm en lokaal kwam zelfs 200 mm in de regenmeter terecht. Apeldoorn noteerde een totale neerslagsom van 201 mm. In het Gelderse Beekbergen viel 196 en in het Drentse Schoonloo 193 mm. Normaal valt in februari gemiddeld over het land 60 mm.

Kurkdroge maart

De eerste lentemaand maart was recorddroog en de tegenstelling met de kletsnatte februarimaand kon haast niet groter. Er viel gemiddeld over het land slechts 9 mm tegen 56 normaal. Op de natste plaatsen in het noorden van het land viel maximaal 20 mm, in het midden en zuiden viel 0 tot 5 mm. Gemiddelde over het land was het nipt droger dan in 1929. Toen viel 10 mm.

Uitlopende natuur in de sneeuw. Foto: Matthijs van der Linden.
Uitlopende natuur in de sneeuw. Foto: Matthijs van der Linden.

Vooral eerste deel van april nat, zelfs sneeuw

April, klimatologisch de droogste maand van het jaar, was dit jaar iets natter. Door een nattere periode in de eerste 10 dagen van de maand kwam de maandsom uit op 51 mm tegen 41 normaal. Op veel plaatsen werd de maandsom al in een paar dagen tijd bereikt.

Op de eerste dag van de maand kleurde het land wit door sneeuw. In de heuvels bij Nijmegen lag zelfs 10 tot 13 cm. Ook in De Bilt werd een gesloten sneeuwdek van 2 cm genoteerd en dat was het eerste officiële gesloten sneeuwdek sinds april 1978.

Droge lente

Mei was vervolgens weer een droge maand met 46 mm tegen 56 normaal. Toch was het niet overal droog, want vooral in een strook van Friesland, over Flevoland en Utrecht naar het zuidwesten was het nat. In Lelystad viel 84 mm en in Deventer 81 mm.

Alle lentemaanden samen kwam de neerslagsom uit op 106 mm tegen 154 normaal. Daarmee staat de lente in de top-20 van droogste lentemaanden ooit gemeten. Recente droge lentes hadden we in 2011 met 52 mm, in 2020 viel gemiddeld 88 mm.

Zomer kende extreme droogte en een groot neerslagtekort

De zomer van 2022 kende vooral in Zeeland, Zuid-Limburg, Gelderland en Twente extreme droogte. Het neerslagtekort kwam in deze gebieden ruim boven 300 mm uit. Landelijk steeg het tekort naar 290 mm in de tweede helft van augustus en uiteindelijk naar 318 mm op 5 september. Daarmee was de droogte erger dan in 2018. Alleen in 1976, 1911, 1959 en 1921 was het neerslagtekort nog groter. In 1911 en 1959 werd het grootste tekort ook pas in september bereikt.

Hoewel het neerslagtekort uitzonderlijk hoog was, kunnen we niet zeggen dat er weinig regen viel. Gemiddeld viel over de hele zomer 139 mm tegen 235 normaal. Juni was 10 mm natter en in juli viel 49 mm minder dan normaal. In augustus viel 55 mm minder neerslag dan normaal.

Dat het neerslagtekort toch zo uitzonderlijk hoog kon zijn, had te maken met het zonnige en hete weer. Hierdoor is erg veel vocht verdampt en doordat de hoogste temperaturen zich voordeden in het oosten en zuiden was de verdamping juist daar het grootst.

Soms flinke plensbuien

Buien waren zeldzaam, maar als ze er waren pakten ze wel stevig uit. Zo hadden we de natste eerste pinksterdag sinds de metingen. Er viel in De Bilt 25,9 mm. Het vorige record was eerste pinksterdag 1945. Toen viel op 20 mei 23,3 mm. Op 27 juni veroorzaakte een tornado in Zeeland forse schade. Vooral Zierikzee werd getroffen. Op 17 augustus viel flink wat regen in het westen, midden en noorden van het land. Op veel plaatsen viel 20 tot 40 mm, in Alkmaar zat zelfs 62 mm in de regenmeter.

Herfst was nat

De extreme droogte van de zomer werd in de herfst aangepakt. September was met 139 tegen 79 mm een natte maand. In het Zuid-Hollandse Dirksland viel maar liefst 279 mm. Na een droge oktobermaand met 46 mm tegen 84 normaal, was november ook weer regionaal kletsnat. De meeste regen viel in het noordwesten met in het Noord-Hollandse Bergen een neerslagsom van 190 mm. Alle herfstmaanden bij elkaar leverden in totaal 291 mm op tegen 245 normaal.

Kat op het ijs. Foto: Peter van der Schoot.
Kat op het ijs. Foto: Peter van der Schoot.

December vrij normaal

December was iets te droog met 85 mm tegen 87 normaal, maar de laatste maand van het jaar had duidelijk twee gezichten. De eerste achttien dagen waren duidelijk droger dan normaal. Daarna sloeg het weer om en viel er nog veel regen.

Regen op een bevroren ondergrond gaf donderdag 15 december de nodige problemen in het land door ijzelbuien. Er gold code oranje en we hielden daarover een live-blog bij. Op zondag 18 december kregen we te maken met ijzel op grote schaal en gold opnieuw code oranje. Voor onweersbuien gold code oranje op 19 en 20 mei.

Lees ook het jaaroverzicht van de temperatuur en hier die over het recordzonnige jaar.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven