Terugblik oktober 2022: zeer zacht, zonnig en droog

28 december 2022, 16:30

Weeroverzichten
Heerlijk wandelweer in deze oktober met aangename temperaturen en veel zon. Foto: Ben Saanen

De maand oktober gaat als zeer zacht de boeken in. De gemiddelde temperatuur komt uit op 13,1 graden tegen 10,9 normaal. Ook was het weer een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land 155 uur zonuren tegen 120 normaal. Er viel gemiddeld over het land 46 mm tegen 84 normaal en de tiende maand van het jaar verliep droog.

Met een groot deel van de maand middagtemperaturen in De Bilt tussen 15 en 18 graden verliep de tweede herfstmaand zeer zacht. De nachten waren in de eerste helft van de maand nog vrij koud met waarden tussen 2 en 6 graden, maar vooral tijdens de laatste week van oktober waren de nachten ook zeer zacht en werd het vaak niet kouder dan 10 graden. Ook overdag was het in de laatste week van de maand duidelijk warmer dan gebruikelijk.

De gemiddelde temperatuur komt uit op 13,1 graden tegen 10,9 normaal. Deze waarde is goed voor een top-zes-notering in de ranglijst van warmste oktobermaanden sinds 1901. Koploper is en blijft oktober 2001 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 14,2 graden.

De hoogste maximumtemperatuur in De Bilt was 21,1 graden en werd gemeten op 29 oktober. De allerhoogste maximumtemperatuur in het land werd in Eindhoven genoteerd. Op 29 oktober werd het 24,6 graden. In Maastricht werd het op die dag 24,3 graden.

Lees ook: Zo bijzonder zijn warme dagen in de tweede helft van oktober

In het zuiden zeven warme dagen

Normaal stijgt de temperatuur op twee dagen tot boven 20 graden in De Bilt en in het zuiden van het land stijgt het kwik op drie dagen naar 20 graden en meer. Dit jaar kwam het totaal aantal warme dagen in het zuiden uit op zeven. Een record is dit niet, want in 2018 noteerde Maastricht elf en in 1921 zestien warme dagen met een temperatuur van 20 graden en meer. In 1921 steeg de temperatuur in Maastricht zelfs op acht dagen nog tot boven 25 graden.

Na de eerste grondvorst op 20 september heeft het ook daarna nog regelmatig bij de grassprietjes gevroren. Tot vorst op normale hoogte, 1,5 meter hoogte, is het nog niet gekomen.

Wederom een zeer zonnige maand

Met uitzondering van de maand januari was iedere maand dit jaar zonnig en ook oktober was daarop geen uitzondering. In totaal scheen de zon 155 uur tegen 120 uur normaal. Het zonnigst was het in de kustprovincies, maar ook in het zuiden was de zon vaak van de partij. De minste zonuren waren weggelegd voor het midden, noordoosten en oosten.

Het aantal zonuren in Vlissingen is uitgekomen op 165 uur. In Den Helder scheen de zon 166 uur en daarmee is de grens van maar liefst 2200 zonuren in een jaar gepasseerd. In totaal scheen de zon in Den Helder 2221 uur. Nooit eerder heeft de zon ergens in het land zo vaak geschenen als dit jaar. Met nog twee maanden te gaan wordt dit record verder aangescherpt.

In De Bilt staat het aantal zonuren op de laatste dag van oktober op 2053 uur. Daarmee is het ook voor het landelijke station een record, want nooit eerder scheen de zon in De Bilt in een heel jaar meer dan 2045 uur.

Voor het aantal zonuren wordt gekeken naar de gemiddelde zonduur over het hele land en niet naar alleen De Bilt. Gemiddeld scheen de zon tot dusver 2071 uur. Voor het absolute record van 2099,5 uur is nog slechts 29 uur nodig in de komende 2 maanden.

Lees ook: Welk weer is normaal in oktober

Droge maand

Met gemiddeld over het land 46 millimeter tegen 84 normaal was oktober een droge maand. Het natst was het in het midden en noorden van het land, de droogste gebieden zijn te vinden in het zuiden. Lisse (Zuid-Holland) was het natst met 87 mm, gevolgd door Wageningen (Gelderland) met 77 mm. Verder viel in het Groningse Warffum 76 mm en in Aalsmeer (Noord-Holland) werd 75 mm opgevangen.

Het droogst was het in het zuiden van het land. In het Limburgse Weert viel 22 en in Heibloem, eveneens in Limburg en in het Brabantse Maarheeze viel 23 millimeter.

Meer overzichten vind je hier.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven