weeronline

Eerste helft zomer recordwarm

15 juli 2023, 09:00

Weeroverzichten
De eerste helft van de zomer verliep zeer warm met veel zonuren. Foto: Ab Donker

Dat de eerste helft van de zomer warm verliep is je waarschijnlijk niet ontgaan. De gemiddelde temperatuur kwam uiteindelijk uit op 19,3 graden. Dat is fors hoger dan de gebruikelijke 16,6 graden. Ook de zon scheen vaak uitbundig met 451 uur tegen 316 normaal. Wat betreft neerslag was het juist erg droog. Er viel slechts 62 mm tegen 107 normaal.

De maand juni was zelf de warmste junimaand ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur was 19,4 graden en daarmee werd het oude record uit 2017 van 18,0 graden verpulverd. Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in juli 16,2 graden. Echte uitbijters zaten er niet tussen, maar de maand was in zijn geheel zeer warm en De Bilt noteerde zelfs een recordaantal zomerse dagen. Daarnaast was er ook sprake van de langste regionale hittegolf ooit gemeten in een junimaand.

Juli verloopt iets minder warm met een gemiddelde van 18,7 graden. Dit is alsnog iets hoger dan de 18,3 graden die normaal is in een julimaand.

Evenaring met het jaar 1976

We komen hiermee uit op een gemiddelde van 19,3 graden over de eerste zomerhelft. Hiermee komen we op een gedeelde eerste plek terecht. Dit record wordt nu gedeeld met het jaar 1976. Toen was de gemiddelde temperatuur ook 19.3 graden. Dit jaar staat ook nog steeds in de boeken als het droogste jaar ooit gemeten.

In totaal hebben we de eerste zomerhelft al 21 zomerse dagen en 3 tropische dagen genoteerd, tegen respectievelijk 8 en 1 normaal. De hoogste temperatuur van deze zomer tot dusver was 34,8 graden. Op 8 juli werd deze waarde in het Limburgse Arcen genoteerd.

Ronduit zonnige zomer

De zon scheen gemiddeld over het land 451 uur tegen 316 normaal. Dit is een plek 2 waard op de meest zonnigste zomerhelften ooit gemeten. Juni was met 328 uur aan zonneschijn zelfs de zonnigste maand ooit gemeten. In deze juli scheen de zon gemiddeld tot dusver 123 uur tegen ongeveer 100 normaal.

Tot nu zeer droog

Juni verliep extreem droog en dat was vooral te wijten aan de eerste helft van de maand. Er viel zelfs tot halverwege de maand nergens in ons land noemenswaardige regen. In de tweede helft van de maand viel uiteindelijk vooral in de oostelijke delen flink wat regen, maar de regionale verschillen waren heel groot. In het uiterste oosten viel 50 tot lokaal 90 mm, terwijl in de kustgebieden op veel plekken nog geen 10 mm viel. Gemiddeld over het hele land viel slechts 21,6 mm regen.

De maand juli verloopt tot dusver een stuk natter. Gemiddeld is er tot en met 15 juli 40,8 mm regen gevallen. Dit kwam vooral door onweersbuien waar we de afgelopen tijd mee te maken hebben gehad. Door het plaatselijke karakter zijn wederom de verschillen erg groot. Zo is er in het midden en noorden op uitgebreide schaal al meer dan 50 mm regen gevallen, terwijl delen van Zeeland, Brabant en Limburg slechts 10 tot 15 mm regen noteren.

Dit bij elkaar opgeteld komen we op een neerslaghoeveelheid uit van 62,4 mm. Dat is een stuk minder dan de 107 mm die normaal gesproken in ons land valt van 1 juni t/m 15 juli.

Of we de komende tijd regen kunnen verwachten lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Voor alle weeroverzichten per maand, seizoen en jaar kun je hier terecht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven