weeronline

Terugblik juli 2023: vrij nat en iets te somber

24 december 2023, 20:00

Weeroverzichten
De paraplu komt zaterdagochtend goed van pas. Foto: Willem van Nunen

Over het algemeen hebben we dit jaar te maken gehad met een vrij normale julimaand. De gemiddelde temperatuur was 18,1 graden tegen 18,3 normaal. De zon ging regelmatig schuil achter de wolken, maar het aantal zonuren bleef niet eens ver achter dan gebruikelijk. Het aantal zonuren was 215 uur tegen 221 normaal. Wat neerslag betreft was het een natte maand met gemiddeld over het land 107 mm tegen 80 normaal.

De maand juli is doorgaans de warmste maand van het jaar met een gemiddelde van 18,3 graden. Met een gemiddelde van 18,1 graden is de maand dus een fractie kouder verlopen dan gemiddeld. Sinds 1901 viel de gemiddelde temperatuur 29 keer hoger uit in een julimaand dan 18,1 graden. Echt koud verliep de maand dan ook zeker niet, maar toch zullen veel mensen het toch als fris hebben ervaren. Mede omdat we vorige maand nog te maken hadden met de warmste junimaand ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur bedroeg toen maar liefst 19,4 graden.

Dat de gemiddelde temperatuur iets onder normaal is uitgevallen is vooral te wijten aan het licht wisselvallige zomerweer dat deze maand de boventoon voerde. Een doorstaande zuidwestenwind zorgde regelmatig voor de aanvoer van buien of neerslaggebieden richting ons land. De hitte die in Zuid-Europa prominent aanwezig was kon ons hierdoor niet bereiken en veel temperatuurpieken hebben we dus ook niet beleefd. Al met al was het een maand met vrij normaal Hollands zomerweer.

Lees ook: dit weer is normaal in juli

Weinig zomerse dagen

Het licht tegenvallende zomerweer van deze maand is ook terug te zien in het aantal zomerse dagen. In De Bilt steeg de temperatuur op zes dagen naar 25 graden en meer. Normaal gesproken komt het negen keer tot een zomerse dag in De Bilt. De laatste zomerse dag beleefden we op 15 juli. Toen werd het 26,2 graden in De Bilt. De afgelopen twee weken verliepen een stuk frisser dan normaal met maxima die veelal rond de 20 graden uitkwamen. De gemiddelde maximumtemperatuur in een julimaand bedraagt 22,6 graden.

We beleefden deze maand slechts één keer een tropische dag in De Bilt. Normaal gesproken zijn dat er twee in een julimaand. Op 8 juli werd het in De Bilt 32,2 graden. Dit is ook meteen de hoogste temperatuur die deze julimaand werd genoteerd in De Bilt en ook de warmste 8 juli ooit gemeten.

De landelijk hoogste temperatuur werd ook op 8 juli genoteerd. In Arcen werd het maximaal 34,8 graden, tot dusver is dit ook de warmste dag van het jaar. De laagste maximumtemperatuur in ons land werd op 5 juli genoteerd. In Lauwersoog werd het toen 16,3 graden. Regionaal vond in het zuiden van het land van 7-12 juli nog een nipte regionale hittegolf plaats.

De laagste minimumtemperatuur op het hoofdstation De Bilt werd genoteerd op 25 juli: 8,4 graden. Op 21 juli werd de laagste minimumtemperatuur van ons land gemeten in Eelde met 7,0 graden. Ook de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse werden deze ochtend verrast door de lage temperaturen.

Iets te somber

De zon scheen deze maand 215 uur tegen 221 normaal. Daarmee is het de 4e sombere maand van dit jaar. Ook de maanden januari, maart en april verliepen met iets minder zonuren dan gebruikelijk.

Met 215 zonuren was het zeker geen bijzonder zonnige maand. Het aantal zonuren bleef ver verwijderd van recordjaar 218 met 332 uur. Ook vorig jaar scheen de zon flink met in totaal 267 uur.

De meeste zonuren waren voor Lauwersoog met 238 zonuren. De minste zonuren waren voor het Gelderse Deelen met 195 uur. In De Bilt scheen de zon 201 uur.

Vrij natte maand en regionaal kletsnat

Gemiddeld over het land viel 107 mm tegen 80 mm normaal. Daarmee verliep de maand een stuk natter dan normaal, maar de regionale verschillen zijn groot. Het natst was het in het oosten en noordoosten van ons land. Hoeveelheden van ruim 140 mm zijn hier geen uitzondering. In Hoogeveen viel 166 en in Zwolle 162 mm. De droogste plekken van ons land waren deze maand te vinden in het zuidwesten en in het zuiden van Limburg. Hier viel 60 tot 80 mm. Het droogst was het in Oost Maarland met 55 mm.

Op 5 juli viel in het midden en westen van het land veel regen. Op uitgebreide schaal viel toen 20 mm. Dit kwam door storm Poly die toen over het land trok. Het was zelfs de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land. In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gold een weeralarm voor de zeer zware windstoten die over deze regio trokken. De zwaarste windstoot werd die dag gemeten bij IJmuiden en bedroeg 146 km/uur.

Ook op 9 juli hadden we te maken met noodweer. In de oostelijke helft van het land gold code oranje voor stevige onweersbuien met grote hagel en zware windstoten. In het oosten viel op uitgebreide schaal ruim 20 mm. In Zwolle viel deze dag maar liefst 44 mm toen een zware onweersbui over de regio trok. .

Neerslagtekort zet scherpe daling in

Door de zeer droge mei- en junimaand was het neerslagtekort begin juli flink opgelopen. Door onweersbuien en storm Poly stagneerde het neerslagtekort, maar de dagen hierna viel er opnieuw weinig neerslag waardoor het neerslagtekort verder opliep tot net boven de 200 mm. Door het zeer wisselvallige weerbeeld van de afgelopen week en de vele neerslag die er is veel gevallen is het neerslagtekort inmiddels gezakt naar ongeveer 180 mm. Daarmee behoren we nu niet meer tot de 5% droogste jaren ooit gemeten.

Meer overzichten vind je hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven