In dit overzichtsartikel lees je alles over de hoeveelheid zon, neerslag en het temperatuurverloop van de zomer van dit jaar. Ook vind je de meest bijzondere weerdagen op een rijtje.
Met een gemiddelde temperatuur van 17,8 graden gemeten over alle dagen en nachten van juni, juli en augustus in De Bilt was de zomer van 2024 iets warmer dan gebruikelijk. Gemiddeld over de klimaatperiode 1994-2023 lag de zomertemperatuur namelijk op 17,6 graden.
Lees ook: Dit weer is normaal in de zomer.
Juni was, ondanks een warme laatste week, circa 0,6 graden koeler dan gebruikelijk. De maand juli kende een sterk wisselende temperatuur en kwam nagenoeg normaal uit. Dat de zomer toch als warm bestempeld kan worden hebben we te danken aan de maand augustus die ruim een graad warmer dan het klimaatgemiddelde was. Het werd 19,3 graden tegen 18,0 normaal.
Geen hittegolf deze zomer
Het was deze zomer een paar keer flink heet, maar nooit voor lange tijd. Nergens in het land kwam het tot een hittegolf. Dit is vrij opmerkelijk, want het laatste jaar zonder een regionale hittegolf was 2011.
Over het hele seizoen genomen komen de tropische, zomerse en warme dagen allemaal uit rond de klimaatgemiddelde waarden. Het aantal tropische dagen (30,0 graden of meer) in de zomer van 2024 in De Bilt is 4 tegen 5 normaal. Het aantal zomerse dagen (25,0 graden of meer) is 20 tegen 23 normaal en het aantal warme dagen (20,0 graden of meer) is uitgekomen op 65 tegen 66 normaal.
Zomer was ook zonnig
Hoe zonnig een periode was wordt berekend door het gemiddelde te nemen over deze vijf locaties: Den Helder, Groningen, De Bilt, Vlissingen en Maastricht. De zomer van 2024 is uitgekomen op 700 uur zonneschijn en dat is ruim meer dan de gebruikelijke waarde van 656 uur. Ook dit is vooral te danken aan de maand augustus.
Zoals gebruikelijk in de zomer was het in de kustgebieden een stuk zonniger dan landinwaarts. Zo is het aantal zonuren in Vlissingen en Den Helder uitgekomen tussen 730 en 740 uur, terwijl de zon in De Bilt en Maastricht ‘slechts’ zo’n 675 uur scheen.
Een gebruikelijke neerslagsom
De landelijk gemiddelde neerslagsom wordt berekend over dertien waarneemlocaties verspreid over het land. Met 230 mm tegen 233 mm gebruikelijk viel gemiddeld over het land een hele normale neerslagsom. Uiteraard waren er grote verschillen. Omdat neerslagdata pas na enige tijd gevalideerd wordt, is het nu nog niet aan te geven wat precies de natste plek was en hoeveel er daar viel. Een kanshebber is Denekamp (Overijssel) met waarschijnlijk ruim 400 mm. Op 21 juli was hier sprake van fikse wateroverlast.
Ook in het neerslagtotaal levert augustus de positieve bijdrage, want deze maand verliep duidelijk droger dan gebruikelijk. Juli was een relatief natte maand en in juni kwam de neerslagsom dicht bij de klimaatgemiddelde waarde uit. Het neerslagtekort was dit seizoen geen hot item. Dit kwam natuurlijk ook doordat de lente van 2024 kletsnat was.
De meest bijzondere weerdagen van zomer 2024 op een rijtje:
- In de nacht 8 naar 9 juni kwam het lokaal tot vorst aan de grond.
- Op 10 juni viel regionaal meer dan 60 mm regen en kwam het in het zuidwesten tot (zeer) zware windstoten.
- In de tweede helft van juni waren tijdens meerdere nachten zeer fraaie lichtende nachtwolken te zien.
- In de middag van 6 juli kwam het tot een officiële zomerstorm met twee uur lang gemiddeld windkracht 9 in IJmuiden.
- Op 9 juli was sprake van code oranje vanwege stevige onweersbuien in de namiddag en avond.
- Op 12 juli kwam het tot wateroverlast in Zuid-Limburg.
- Op 21 juli viel extreem veel regen in Oost-Nederland met grote overlast onder andere op de snelweg A1 en in de omgeving van Enschede.
- De warmste nacht van het jaar was de nacht van 12 naar 13 augustus met op veel plaatsen een tropennacht (minima van 20,0 graden of meer). Tijdens deze nacht waren bovendien veel vallende sterren én ook nog het noorderlicht te zien!
- Op 13 augustus werd de hoogste temperatuur van het jaar tot dusver gemeten. In Nieuw Beerta (Groningen) werd het 34,9 graden.
- In de avond van 13 augustus gold tijdelijk code oranje in Oost-Nederland voor zwaar onweer en mogelijk wateroverlast. De onweersbuien leverden spectaculaire wolken op.
- Aan het einde van de middag en in de avond van 24 augustus trokken zware onweersbuien van west naar oost over het land. Hiervoor gold landinwaarts code oranje en veroorzaakten valwinden forse schade.