weeronline

Wereldwonderen in gevaar door klimaatverandering

11 november 2021, 16:42

Buitenland
Adobe-stock-Aletschgletsjer-Eva-Bocek-e1564849797460-1280x600

Het klimaat is allesbehalve constant. Vulkaanuitbarstingen, een wisselende hoeveelheid zonlicht en de mens veroorzaken klimaatverandering. De opwarming van de aarde dreigt een aantal wereldwonderen in de natuur te verwoesten. Als de temperatuur in het huidige hoge tempo blijft stijgen, heeft dat desastreuze gevolgen voor dier en natuur.

De temperatuur op aarde stijgt

Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. In de afgelopen 140 jaar is het wereldwijd gemiddeld 1,1 graden warmer geworden. Van de laatste achttien jaar waren er zeventien warmer dan ooit gemeten. De opwarming van de aarde is niet meer te stoppen. Door de hoeveelheden broeikasgas die de mens al uitgestoten heeft, zal het deze eeuw warmer worden. Hoeveel de aarde zal opwarmen, hangt af van welke maatregelen wereldwijd genomen worden. Wetenschappers zijn het over één ding eens: de mens is grotendeels verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Adobe-abriendomundo-nationaal-park-conguillio-Chili
Adobe-abriendomundo-nationaal-park-conguillio-Chili

Foto: Adobe Stock / Abriendomundo

Wereldwonderen in gevaar door klimaatverandering

Als de temperatuur in het huidige hoge tempo blijft stijgen, heeft dat desastreuze gevolgen voor tal van natuurlijke wereldwonderen. Van de Himalaya tot het Great Barrier Reef in Australië, van de regenwouden in Chili tot de Yangtze rivier in China, overal zijn de gevolgen merkbaar van de opwarming van de aarde. Als daar niet spoedig iets aan gedaan wordt, dreigen deze unieke ecosystemen ten onder te gaan.

Ook een aantal diersoorten wordt bedreigd door klimaatverandering. Met name de wilde zalm, de Bengaalse tijger en de zeeschildpad worden bedreigd. In Europa zijn de gevolgen vooral merkbaar in de Alpen, waar gletsjers in rap tempo smelten en het Middellandse-Zeegebied. In Mediterraan Europa valt regionaal meer regen in korte tijd, waardoor de kans op modderstromen toeneemt. Regio’s zoals Ligurië (Genua) zijn erg gevoelig voor deze neerslagveranderingen.

Adobe-clownfish-nemo-in-koraalrif
Adobe-clownfish-nemo-in-koraalrif

Foto: Adobe Stock / Antonio Gravante

Wat zijn de gevolgen in Nederland?

Ook in Nederland wordt het warmer en stijgt de zeespiegel. De belangrijkste gevolgen van de klimaatverandering voor ons land zijn dat de winters zachter worden en de zomers droger en heter. Wanneer in de zomer regen valt, regent het harder in een kortere tijd. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast toe. Tijdens droge perioden speelt juist zoute kwel, het omhoog komen van zout water uit de bodem het westen ons land parten. Door dit zoute water sterven planten af.

Het voorjaar begint eerder: planten bloeien eerder, bomen lopen sneller uit, insecten verschijnen eerder en vogels broeden vroeger in het jaar. Insecten die niet in ons land thuishoren vestigen zich, zoals de eikenprocessierups en tijgermug. Er zullen meer zware regenbuien en meer hittegolven komen. Kortom, het weer zal extremer worden.

Foto: Adobe Stock / Eva Bocek (hoofdfoto)

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven