weeronline

Krijgen we dit jaar een witte kerst?

13 december 2023, 11:42

Feestdagen

Sinterklaas is het land uit en de kerstbomen staan al weer te pronken in huis. Om het kerstplaatje helemaal af te maken verlang jij misschien wel naar een witte kerst! Hoe groot de kans op een witte kerst is vertellen we je in dit artikel.

Om officieel van een witte kerst te mogen spreken, moet in De Bilt op beide kerstdagen “een gesloten sneeuwdek” liggen. Een paar vlokken of sneeuwresten tellen dus niet. Sinds 1901 kwam het acht keer tot een officiële witte kerst, best weinig eigenlijk. Toch sneeuwt het wel veel vaker tijdens kerst en kleurt het in andere regio's dan soms wel wit. Sinds 1951 kwam het op 34 dagen tot sneeuwval ergens in het land. Dit varieerde van een lokale vlok sneeuw tot een regionaal wit landschap. In 2021 kleurde het landschap op eerste kerstdag in het zuiden een klein beetje wit, maar van een echte witte kerst was geen sprake.

De laatste officiële witte kerst is al een tijd geleden, 2010. In vrijwel heel Nederland lag toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Zuid-Limburg was met een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter koploper. Het pak in De Bilt was met 5 centimeter aanzienlijk minder dik, maar het bleek voldoende voor een officiële witte kerst. Opvallend genoeg was daarvan ook in 2009 sprake. Toen kwam het vooral door aanzienlijke sneeuwval in de periode voor kerst. Tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw, maar er bleef genoeg liggen voor een witte kerst.

Witte kerst. Foto: AdobeStock / cristian bortes / EyeEm
Witte kerst. Foto: AdobeStock / cristian bortes / EyeEm

Witte kerst uitzonderlijk

Een witte kerst is eerder uitzondering dan regel. De kerstdagen verlopen namelijk vaak zacht met temperaturen ruim boven nul. In 2015 was het met 14,0 graden op eerste kerstdag en 14,4 graden op tweede kerstdag zelfs de warmste kerst ooit. Dat het in 2009 en 2010 twee jaar op rij tot een witte kerst kwam was zeer uitzonderlijk en was sinds het begin van de metingen nog niet voorgekomen. Voor 2009 was het laatste jaar met een sneeuwdek op beide kerstdagen 1981, een gapend gat van 28 jaar zonder witte kerst!

Lees ook: Waarom hebben we meestal geen witte kerst?

Sneeuw op takken van kerstboom. Foto: AdobeStock / alexkich
Sneeuw op takken van kerstboom. Foto: AdobeStock / alexkich

Dit jaar wel een witte kerst?

Of we dit jaar een witte kerst krijgen, is natuurlijk de grote vraag. Als we naar de statistiek van voorgaande jaren kijken dan komt in Midden-Nederland eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In het westen is de kans op een witte kerst kleiner (eens in de 24 jaar) en in het oosten groter (eens in de 10 jaar). De kans bedraagt statistisch bezien dus zo'n 7 procent.

Lees ook: Dit is het beste weer voor een witte kerst

Details voor deze specifieke dagen zijn natuurlijk nu nog niet te geven. Voorlopig zien we de signalen voor de week van kerst op normaal tot zacht en nat staan. Zeer zacht, met temperaturen in de dubbele cijfers, lijkt het ook niet te worden. Dus wat dat betreft mogen we nog hopen dat de details net gunstig uitpakken met een koude nacht gevolgd door wat winterse neerslag.

Ook als de signalen op koud en vochtig staan is het vaak pas kort van tevoren duidelijk of er wel of geen sneeuw valt (vlak) voor of tijdens de kerstdagen. Hou tegen die tijd vooral ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland in de gaten en abonneer je op onze nieuwsbrief!

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven