Zijn wolken eigenlijk zacht om aan te raken?

22 maart 2021, 07:30

Wolken
Wolken, wolkenlucht Foto: Corrien de Boo

Wolken, we kennen ze in allerlei soorten en maten. Soms razen ze voorbij, maar soms lijkt het alsof ze stilhangen. Soms is het egaal grijs, maar als de zon schijnt zie je ook vaak mooie dikke watten. Ze zien er dan pluizig en zacht uit, maar kan je wolken ook aanraken? In dit artikel vertellen we je of het kan.

Laten we het maar gelijk vertellen: wolken kan je niet vastpakken. Je grijpt er dwars doorheen als je het probeert. Wist je dat mist ook een wolk is? Als je erdoorheen loopt voel je hele kleine waterdruppeltjes. Deze druppeltjes zijn zo licht dat ze in de lucht blijven zweven. Ook zijn ze zo klein dat je ze niet ziet, maar miljarden druppeltjes bij elkaar zie je weer wel. Die miljarden waterdruppeltjes veroorzaken wolken.

Lees ook: Dit is waarom wolken meestal grijs of wit kleuren

Ook bij kokend water of een warme kop thee zie je vaak waterdamp ervan afkomen. Ook dit is een soort wolk. Het voelt vochtig aan, maar het is niet zacht om aan te raken. Wel is het water (kokend) heet en daarom moet je niet proberen om het aan te raken. Wolken daarentegen zijn koud en op een mistige dag kan je gerust proberen om de wolken aan te raken. Je loopt dan letterlijk met je hoofd in de wolken.

Hoe ontstaan wolken

De meeste wolken die je ziet bestaan uit miljarden druppeltjes zeewater. De zon schijnt op het water en het water wordt warm. Deze waterdamp stijgt op en wordt een wolk. Als de waterdamp heel hoog in de lucht komt gaat het condenseren. De regendruppels die dan weer vallen sijpelen de grond in en via sloten en rivieren stroomt het weer naar zee. Dit proces gaat continu door.

Geen wolk is hetzelfde en elke wolk heeft een andere vorm. Bovendien verandert de vorm van de wolk vaak. Als een wolk heel donker kleurt, dan zitten er heel veel regendruppels in. Uit lichtere wolken kan het ook regenen, maar veelal zijn het kortdurende buien.

Lees hier wat wolken je vertellen over het weer

Foto: Corrien de Boo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven