Chimichurri is een vrolijke salsa op tafel. De kleurrijke saus doet het uitstekend bij een mooie steak of ander hartig stuk vlees.
Ingrediënten
- 30 gram verse platte peterselie (alleen de blaadjes)
- 3 of 4 teentjes knoflook
- Rode peper (niet de zaadlijst gebruiken, tenzij je een zeer pittige chimichurri maakt)
- Halve ui
- 10 gram verse oregano
- Zout en peper naar smaak
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- Een citroen
- Olijfolie
Bereiding
Snij de ingrediënten klein en doe ze bij voorkeur in een afsluitbaar potje, bijvoorbeeld een weckpot. De volgorde is niet belangrijk.Voeg de rodewijn-azijn toe en het citroensap en tenslotte de olijfolie. Hiermee bepaal je ook de dikte. Nu goed schudden en de chimichurri is klaar. Eet smakelijk! Gaat niet alles op? dan zet je het afgesloten potje gewoon in de koelkast voor een volgend diner.
Waar komt de naam Chimichurri vandaan?
Er zijn verschillende verhalen die de oorsprong van het woord chimichurri verklaren. Taalkundigen beweren dat chimichurri een verbastering is van tximitxurri: een Baskisch woord dat zoiets betekent als verschillende dingen in geen speciale volgorde. Anderen zeggen dat de naam is afgeleid van Jimmy McCurry een Ierse vrijheidsstrijder in Argentinië. Jimmy is een moeilijk uit te spreken naam en zou de eerste zijn geweest die de saus bereidde. Jimmy Mcurry werd zo chimichurri.