weeronline

Zo maak je je tuin klimaatbestendig

21 maart 2024, 07:30

Tuinieren
Regen in niet klimaat bestendige tuin. Foto: Ton Wesselius.

Lange perioden van droogte, hoge temperaturen en vaak extreme hoeveelheden neerslag. Het zijn de veranderingen die steeds vaker voorkomen in het opwarmende klimaat. In dit artikel geven we je enkele tips om je tuin zo klimaatbestendig mogelijk te maken. Met deze tips kan je eigen tuin de klimaatverandering goed aan. Bovendien kan je er ook zelf van profiteren.

Het klimaat verandert en dat levert in de zomermaanden steeds vaker hele hoge temperaturen op. In 2019 steeg de temperatuur voor het eerst in ons land naar meer dan 40 graden. Daarnaast beleven we al jaren op rij lange periodes van extreme droogte. En als het regent komt het vaak met bakken uit de lucht en valt veel meer neerslag in korte tijd.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Hierbij wat tips om je tuin klimaatbestendig te maken.

tip 1

1. Verwijder tegels uit je tuin

Een compleet verharde tuin zorgt ervoor dat het regenwater nergens naar toe kan en zo het al overbelaste riool instroomt. Wil je niet een groter deel van je tuin inrichten voor planten, kies dan voor half verharding, waarbij je bijvoorbeeld split of grind neerlegt. Het water kan daar gemakkelijk doorheen wegzakken.

tip 2

2 Gras

Ook gras is klimaatbestendig, want het water sijpelt zo de grond in. Mocht je toch nog tegels in je tuin willen hebben, neem dan lichte tegels. Donkere tegels houden warmte vast.

tip 3

3. Meer planten

Plant meer planten, want des te meer planten je hebt des te klimaatbestendiger jouw tuin is. Door al het groen kan het regenwater ook weer beter in je tuin weglopen.

tip 4

4. Regenton

Een regenton is ook heel belangrijk in een klimaatbestendige tuin. Koppel je regenpijp af van het riool en laat je regenton het water opvangen.

Water opvangen in een regenton. Foto: AdobeStock / Lea
Water opvangen in een regenton. Foto: AdobeStock / Lea

Het regenwater kan je dan goed bewaren voor een lange droge periode om de planten mee water te geven. Goed voor de grondwaterstanden in ons land en goed voor je portemonnee!

tip 5

5. Schaduw

Zorg voor voldoende schaduw in je tuin, daardoor wordt je tuin minder heet. Ook de bodem droogt minder snel uit en daardoor hoef je minder vaak je tuin te sproeien.

tip 6

6. Hoogteverschillen

Je kan ook hoogteverschillen in je tuin aanleggen zodat het water ergens heen wordt gevoerd waar het zonder overlast gemakkelijk de grond in kan zakken.

tip 7

7. Plant een boom

Bomen zijn niet alleen een veilige plek voor diverse vogels, maar geven ook op hete dagen schaduw. Wist je dat het in tuinen met een boom enkele graden koeler is op hete dagen?

Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en je weet wat voor weer je de komende tijd kan verwachten.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven