Nu september is begonnen, is ook de lijst met stormnamen voor komend seizoen bekend geworden. Dit jaar heeft Nederland weer een aantal namen mogen aanleveren. Of jouw naam er ook tussen staat en waarom stormnamen in het leven geroepen zijn, vertellen we je in dit artikel!
De stormnamenlijst is een samenwerking van het Nederlandse KNMI, het Ierse Met Éireann en de Britse MetOffice. Dit jaar mocht Nederland zeven namen aanleveren van de lijst. Dit zijn Babet, Elin, Gerrit, Henk, Olga, Piet en Walid. Het KNMI begon in 2019 met het toewijzen van namen aan stormen waarvoor code oranje of rood werd uitgegeven. Het kan echter voorkomen dat een storm, met behoorlijk wat impact in ons land of de buurlanden, ook bij code geel een naam krijgt.
Eerbetoon aan Piet Paulusma
Niet alle namen die vanuit Nederland zijn ingezonden hebben een specifieke reden, maar enkele zijn wel met reden bedacht. Zo vertrekt weerman Gerrit Hiemstra bij de NOS en als eerbetoon aan de vorig jaar overleden Piet Paulusma staat ook zijn naam op de lijst.
Dit zijn de definities van storm en windstoten
De rest van de Nederlandse namen is bepaald aan de hand van inzendingen die bij het KNMI zijn gedaan. Babet werd voorgesteld omdat zij werd geboren tijdens een storm. Een oma wilde haar kleinkind Elin noemen vanwege haar stormachtige karakter, terwijl Olga vond dat haar naam weinig voorkwam en daarom een plaats op de lijst verdiende. Henk werd gekozen als een typisch Nederlandse naam, en tot slot, om de lijst inclusiever te maken, werd Walid toegevoegd.
Waarom stormnamen?
Het gebruik van stormnamen heeft als doel het bewustzijn met betrekking tot gevaarlijk weer te vergroten. Voor orkanen en tyfonen worden al veel langer namen bedacht en daaruit blijkt dat waarschuwingen serieuzer worden genomen door inwoners wanneer een storm een naam heeft.