Twee jaar geleden verliep de februarimaand zeer onstuimig in ons land. In een paar dagen tijd raasden Dudley, Eunice en Franklin over ons land en vooral Eunice was er één om u tegen te zeggen. Deze storm, die op vrijdag 18 februari over het land trok, staat in de top-3 van zwaarste stormen sinds de jaren zeventig. In dit artikel gaan we terug naar februari 2022.
Voordat de drielingstorm van februari aan bod komt, hadden we op 31 januari eerst storm Corrie. Aan de westkust stond stormkracht 9 en er kwamen zeer zware windstoten voor van 100 tot 110 km/uur. Het was de eerste storm van het jaar 2022. In het noordwesten gold code oranje, elders werd code geel uitgegeven. Storm Corrie veroorzaakte schade aan auto’s door omgewaaide bomen. Ook was er veel schade aan daken en gevels en ondervond het wegverkeer hinder door omgewaaide vrachtauto’s. Alles over storm Corrie lees je hier.
Met februari op de kalender bleef het zeer onstuimig. Op 6 februari kwam het op meetpunt Vlissingen wederom tot stormkracht 9. Daarmee was het de tweede storm van 2022 en ook de tweede in een week tijd. Deze storm kreeg echter geen naam, vanwege de beperkte impact. Vlissingen was ook het enige meetpunt waar het gemiddeld tot stormkracht 9 kwam.
Dudley de eerste van drie
Op 16 februari stond de derde storm van 2022 op het programma. Door de verwachte impact kreeg deze storm de naam Dudley. In de avond kwam het in IJmuiden tot een uurgemiddelde windkracht 9. In het hele land gold code geel.
In de nacht naar donderdag 17 februari kwam het ook in het Waddengebied tot stormkracht 9 en werden zeer zware windstoten genoteerd. Vlieland noteerde een windstoot van 113 km/uur en in Lauwersoog werd een schuiver van 114 km/uur genoteerd. Ook donderdagochtend werd in het noorden van het land nog stormkracht 9 aangetikt, maar geleidelijk nam de wind in kracht af en was het wachten op de volgende storm.
Zware storm Eunice
Die volgende storm werd al aangekondigd terwijl Dudley nog over het land trok. Op vrijdag 18 februari hadden we te maken met storm Eunice. Deze storm, alweer de vierde van 2022, leverde op verschillende plaatsen tijdelijk windkracht 11 op. De hoogste uurgemiddelde windsnelheid was 10 Bft en daarmee was Eunice officieel een zware storm.
Er werden zeer zware windstoten genoteerd. Zo kwam het op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) tot een schuiver van 145 km/uur. Ook in Cabauw werd een zeer zware windstoot van 145 km/uur genoteerd. In Hoek van Holland werd een windstoot van 141 km/uur genoteerd en op Vlieland van 138 km/uur. Opvallend was ook de zeer zware windstoot in het Drentse Hoogeveen. Daar haalde de wind uit naar 132 km/uur.
Storm Eunice was de zwaarste storm sinds januari 2018. Toen noteerde het meetpunt Hoek van Holland een uur lang gemiddeld windkracht 11 met een zeer zware windstoot van 144 km/uur. Op 28 oktober 2013 werd op Vlieland windkracht 11 gemeten met een schuiver van 151 km/uur.
Sinds 1910 was het de 67ste keer dat het ergens in ons land tot een zware storm is gekomen. Deze eeuw staat de teller al op 15 zware stormen. De zwaarste storm die ooit is gemeten trok op 7 september 1944 over het land. Toen werd een uurlang windkracht 12 gemeten in Vlissingen. De storm met de meeste impact was echter de noordwesterstorm van 31 januari en 1 februari 1953 die de grootste natuurramp van de vorige eeuw veroorzaakte.
Code oranje en rood
Eunice had zo’n impact dat voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en de Waddeneilanden een weeralarm (code rood) afgegeven. In de rest van het land gold code oranje. Alleen in Limburg gold code geel.
Doordat er een weeralarm was uitgegeven werden tal van maatregelen genomen. De bezorgdiensten staakten hun levering en voetbalwedstrijden werden afgelast. Er werd ook aangeraden om niet de weg op te gaan in verband met de zeer zware windstoten en de volgende dag kampten de supermarkten met lege schappen.
Er werden ook talloze meldingen gedaan van omgevallen bomen en vrachtauto’s. Ook was er veel stormschade aan huizen. Hieronder enkele tweets die de impact en schade van Eunice goed weergaven.
In de avond nam de wind heel langzaam vanuit het zuiden in kracht af, maar het duurde tot in de nacht voordat het ook in het noorden wat rustiger werd. De waarschuwingen werden dan ook geleidelijk afgeschaald. Helaas eiste Eunice in totaal vijf levens. In Amsterdam kwamen twee mensen om het leven, in Diemen en in Groningen één. De vijfde persoon overleed een week later aan zijn verwondingen, die hij opliep nadat hij in Amstelveen een boom op zijn auto kreeg.
Franklin de derde
Alsof het nog niet genoeg was kwam het zondag 20 februari opnieuw tot storm. Dit keer trok storm Franklin over het land. Het was de vijfde storm van 2022 en de derde in een paar dagen tijd. Een tweelingstorm komt wel vaker voor, maar dit keer hadden we een drielingstorm. De laatste keer dat sprake was van een drielingstorm was in 1928.
Storm Franklin was minder zwaar dan Eunice, maar veroorzaakte wel opnieuw problemen, mede ook door de stormdagen die er al waren geweest. Op meetpunt IJmuiden werd windkracht 9 gemeten en daar haalde de wind uit naar 118 km/uur. De zwaarste windstoot was voor Vlissingen met 129 km/uur. Voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en het IJsselmeergebied gold code oranje.
Recordaantal stormdagen op rij
We hadden niet alleen drie officiële stormen, we hadden ook uitzonderlijk veel stormdagen op rij. Op maar liefst zes dagen achtereen is op één van de officiële meetpunten een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Niet eerder is het in ons land tot zes stormdagen op rij gekomen. Het vorige record dateert van 14 tot 18 december 1979.
Wanneer het rond middernacht tot storm komt, dan is gelijk sprake van twee stormdagen. Dat was onder andere het geval met storm Dudley die woensdag 16 en donderdag 17 februari over het land trok. Op vrijdag 18 februari kwam het tot storm Eunice en deze storm hield zaterdag 19 februari tijdens de nacht in het noorden van het land aan. Storm Franklin deed ons land op zondag 20 en maandag 21 februari aan.
Of het de komende tijd ook tot storm komt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.