Storm Ciara was de zwaarste storm sinds 18 januari 2018. Op Vlieland werd tussen 12:00 en 13:00 uur gemiddeld windkracht 10 gemeten en daarmee was officieel sprake van een zware storm. De meest hevige windstoot boven land was eveneens voor Vlieland met maar liefst 129 km/uur.
Op Vlieland was zondag om 14:00 uur zelfs even sprake van windkracht 11, een zeer zware storm. Het bleef de hele middag onstuimig met (zware) storm aan de kust.
Zondagavond trok een lijn met felle buien van noordwest naar zuidoost over het land. Ook op deze buienlijn werden zware windstoten gemeten. Zo kon Eelde (Noord-Drenthe) een rukwind van 103 km/uur noteren en haalde de wind in Vlissingen snelheden van 118 km/uur. In het zuiden, midden en oosten kwamen zware windstoten voor van 85-100 km/uur. Hierdoor ontstond op veel plaatsen schade. Zo waaiden bomen om en werden dakpannen van daken gerukt.
Teruglezen: Live-blog code oranje over storm Ciara
Onstuimig weer houdt aan
Het onstuimige weer is nog niet voorbij. Tot en met woensdagochtend blijft het stevig waaien en is dagelijks kans op zware windstoten. Aan de kust kan de westenwind soms stormkracht (windkracht 9) bereiken met daarbij kans op windvlagen tot 100 km/uur. Omdat het net volle maan is geweest, is het springtij. In combinatie met het stormachtige weer levert dat extra hoge waterstanden op aan de kust.
Donderdag en vrijdag waait het tijdelijk minder hard. Volgend weekend wordt het opnieuw onstuimig. Meer over het weer van deze week lees je in ons weerbericht.
Foto: ANP
Schiphol schrapt nog meer vluchten vanwege storm
Vanwege de storm gaan maandag zeker 220 vluchten van en naar Schiphol niet door en mogelijk worden dat er nog meer. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om vluchten van en naar Europese bestemmingen.
Zondag werden door de storm ook al honderden vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Een aantal vliegtuigen moest vanwege de harde wind een doorstart maken. Op kleinere luchthavens vielen de stormproblemen mee. Het aantal annuleringen in Rotterdam en Eindhoven bleef beperkt.
Opvallend veel vluchten van en naar Groot-Brittannië gingen niet door. Ook daar heeft de storm veel impact op het vliegverkeer. Schiphol adviseert reizigers de actuele vluchtstatus goed in de gaten te houden. Bron: ANP
Foto: ANP
Treinen grotendeels op schema ondanks storm
Op de meeste plaatsen lijkt de treindienst maandag goed op gang te komen. Sommige treinen zijn wel korter en daardoor zal het in de trein drukker zijn dan normaal, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. In de nacht van zondag op maandag waren er nog tientallen meldingen van omgewaaide bomen op het spoor of plastic of andere spullen in de bovenleiding.
“Storingsploegen van ProRail hebben de hele nacht doorgewerkt om de schade zo veel mogelijk te herstellen. Dat is goed gelukt.” Omdat voor het hele land nog code geel geldt vanwege harde windstoten, geeft NS reizigers het advies om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.
De hogesnelheidslijn (hsl) is maandagochtend weer helemaal opengesteld. “De Intercity direct, Eurostar en de Thalys naar Brussel, Parijs en Londen rijden ook weer allemaal volgens schema”, aldus een woordvoerder van NS. Enkele honderden treinreizigers die zondagavond met de Thalys vanuit Parijs op weg waren naar Amsterdam, kwamen niet verder dan Brussel. De treinen hadden volgens de NS door de storm Ciara dermate veel vertraging opgelopen dat doorreizen geen optie meer was. Gedupeerde reizigers werden ondergebracht in hotels in de Belgische hoofdstad.
Ook de geplande werkzaamheden aan het spoor bij Leiden zijn “ondanks weer en wind” volgens de planning verlopen. Maandagochtend is er weer een beperkte treindienst begonnen, aangevuld met bussen. Bron: ANP
Foto: ANP
Interpolis zet extra mensen in voor schademeldingen
Verzekeraar Interpolis heeft maandag extra mensen ingezet vanwege de schademeldingen na de storm Ciara. Zondag kreeg de verzekeraar 600 schademeldingen binnen, maar de verwachting is dat er maandag nog veel bij zullen komen.
“De ervaring is dat mensen tijdens de storm zelf de schade niet gaan opnemen. Ze doen dat vooral een dag later. We verwachten daarom dat het vandaag druk zal zijn”, zei een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. De meldingen gaan vooral over schade aan huizen en auto’s. Bron: ANP
Ruim 5000 meldingen bij brandweer
Bij de brandweer zijn in totaal 5071 meldingen binnengekomen als gevolg van de storm Ciara. Dat blijkt uit een inventarisatie onder 25 veiligheidsregio’s, laat Brandweer Nederland maandag weten. Nog steeds is de brandweer druk met de afhandeling van minder urgente meldingen, maar het aantal grote incidenten is beperkt gebleven.
Nederland had in januari 2018 ook te maken met een zware storm. “Toen kwamen er ongeveer 10.000 meldingen bij ons binnen, dus wat dat betreft viel het nu mee”, zegt een woordvoerder van Brandweer Nederland. Zondag ging het vooral om hulpverlening. Op een reguliere dag komen circa 350 van dat soort meldingen binnen. Volgens de brandweer werd mensen op voorhand gevraagd niet voor alles het alarmnummer te bellen, om de meldkamers te ontlasten.
Doden in Polen en Engeland
In Polen zijn twee mensen om het leven gekomen door de storm Ciara. Een moeder en dochter werden in het skioord Bukowina Tatrzanska getroffen door dakdelen die afwaaiden en op hen vielen.
De dakdelen kwamen van een gebouw waarin een skiverhuur zit. Bij het incident raakten een andere vrouw en een jongen gewond aan hun hoofd. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar maken het goed.
Ook in de Engelse stad Hampshire viel een dode door de storm toen een boom omwaaide en op een auto viel. Bron: ANP
Hoofdfoto: ANP