Bij de buien die de afgelopen dagen verspreid over Nederland vielen kwam 10 tot lokaal 50 millimeter regen naar beneden. Die zorgde voor een daling van het neerslagtekort van 180 naar 163 millimeter, maar het is nog altijd recorddroog voor de tijd van het jaar.
De meeste regen, meer dan 35 mm sinds het begin van de maand, viel in het westen en noorden van Zeeland, het zuiden en midden van Zuid-Holland, Amsterdam en omstreken, Flevoland, Noord-Gelderland en het zuidwesten en midden van Drenthe. In vooral het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, delen van Noord-Brabant en de Betuwe viel met 10-20 mm veel minder. De grondwaterstanden in vooral Zuid- en Oost-Nederland zijn zeer laag.
Zuiden van het land het droogst
Gemiddeld over het land bedraagt het neerslagtekort 163 mm. De hoogste lokale waarden van het neerslagtekort zijn voor het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, delen van Noord-Brabant en de Betuwe. Hier is sinds 1 april circa 200 mm meer verdampt dan regen gevallen.
De komende dagen worden er wel weer buien verwacht. Tot en met vrijdag is het op een paar buien na droog, maar in het weekend staan er stevige onweersbuien op het programma. Hierbij kan er plaatselijk 20 tot 30 millimeter regen vallen. Stortbuien zijn overigens niet heel gunstig tegen de droogte: de droge grond kan het water bij plensbuien slecht opnemen en veel water stroomt weg via sloten. Urenlange lichte tot matige regen helpt veel beter tegen de droogte.
Volgende week buien, maar ook veel verdamping
Het vooruitzicht naar volgende week geeft aanhoudend vrij warm zomerweer met zon, maar ook regelmatig een bui. Hoewel het regent, is de verdamping ook dagelijks hoog, zo’n 5 tot 6 millimeter per dag, waardoor de droogte zeer waarschijnlijk gewoon voortduurt.
Lees ook onze zomerverwachting.
Foto: ANP